Петролът пада, след като руският финансов министър намекна за увеличаване на добивите

По време на търговията в понеделник петролните фючърси се намират под предпазлив натиск от продажби, след като руският финансов министър заяви, че неговата страна и ОПЕК могат да вземат решение за увеличаване на добивите на важната енергийна суровина, за да успеят да се преборят с растящия пазарен дял на САЩ.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни се понижават с 0,7% към 71,00 долара за барел, след като в петък поскъпнаха до 71,87 долара за барел, достигайки най-високо ниво от 12-ти ноември 2018-а година.

Фючърсите на американския лек суров петрол в доставка през май пък се понижават с 0,8% към 63,40 долара за барел, отстъпвайки от 5-месечния връх около 64,60 долара за барел, достигнат на 9-и април.

Влияние за днешното поевтиняване оказва изявление през уикенда на руския финансов министър Антон Силуанов, че Русия и ОПЕК могат да вземат решение за увеличаване на производството, за да се преборят с растящия пазарен дял на черното злато, добивано в САЩ. Той обаче добави, че подобно решение може да провокира нов спад на петролните цени обратно към 40 долара за барел.

"Имаме дилема какво трябва да направим заедно с ОПЕК. Трябва ли да загубим пазарен дял, който се окупира от американците, или да се откажем от сделката за ограничаване на производството?”, заяви Антон Силуанов, цитиран от агенция ТАСС.

"Ако изостави настоящото споразумение (за ограничаване на добивите), цените на петрола ще паднат, след което ще се свият и новите инвестиции, но американското производство ще бъде по-ниско, тъй като производствените разходи за шистовите добиви ще са по-високи, отколкото при традиционните производства", посочи руският министър, но добави, че все още няма решение относно сделката и самият той не знае дали страните от ОПЕК ще бъдат доволни от подобен сценарий.

ОПЕК, Русия и други производители, известни като "ОПЕК +", намалиха от 1-ви януари съвместното производство с 1,2 милиона барела на ден в рамките на първите шест месеца на настоящата година. Те ще се срещнат на 25-и и 26-и юни, за да решат дали да удължат действащото споразумение.

Инвеститорите обаче изглежда отново започват да се притесняват относно глобалните доставки на суров петрол с оглед на продължаващото увеличаване на американското производство и забавянето на световната икономика въпреки продължаващите усилия във формата "ОПЕК +" за ограничаване на добивите с общо 1,2 млн. барела на ден.

В подкрепа на тези опасения за са и оповестени в края на петъчната търговия данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes, според които функциониращите петролни кладенци в САЩ са нараснали за втора поредна седмица с два до общо 833 броя.