Петиция за оставка на Зеленски събра 50% от нужните гласове

Първите ваши заявления и действия разочароват вашите избиратели, се казва в текста

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Петиция на уебсайта на държавния глава на Украйна „За оставка на президента Владимир Зеленски“, публикувана на 22 май, за един ден събра 46% от необходимото количество гласове, за да бъде разгледана, предава украинското електронно издание „Страна“.

По думите на автора на петицията Максим Безрук, гласуването за Зеленски „в мнозинството си беше протестно“ и всъщност, действащият президент няма подкрепата на 73% от избирателите.

„Вашата личност съвсем не обединява мнозинството украинци. Вие консолидирахте протестния вот, без да давате конкретни обещания и политически ориентири, но сега, след избирането и инаугурацията, вие не може да нямате конкретен път. И първите ваши заявления и действия разочароват вашите избиратели, разбиват тази временна ситуативна народна консолидация“, се казва в текста на петицията.

„Създава се недопустима ситуация, когато „слугата на народа“ няма морални задължения пред своя народ, формирани в предизборния процес. Затова ние, народът на Украйна, искаме вашата незабавна оставка“, отбелязва авторът.

При това за един ден петицията събра 11 705 гласа. За да бъде разгледана от президента, тя трябва да бъде подкрепена от 25 хиляди души за 92 дни.