Петър Витанов: Пленумът показа, че БСП не е вождиска партия

Ние се борим за победа, а това значи едни евродепутат повече от ГЕРБ

Петър Витанов

Петър Витанов

Ние се борим за победа - един глас повече от нашите опоненти. Смятаме, че ще спечелим 7 евродепутати. Борим се на първо място да осветлим това управление на ГЕРБ, борим се да променим България, да променим Европа. Това заяви в студиото на Би Ти Ви Петър Витанов, който е на втора позиция в листата на БСП.

Никога не сме оспорвали проевропейската адентичност, защото БСП вкара България и НАТО и ЕС. БСП започна процеса, затова е неуместно да се говори, че партията тръгва по пътя на евроскептицизма. Ние се стремив в рамките на ЕС да постигне промени в този съюз - да бъде по-социален, да преодолее тежките неравенства, да работи за сближаване на регионите, посочи още социалистът.

Той призна, че за него е било изненадващо, че става втори в евролистата. 

Националния съвет прие до голяма степен подготвената листа от ръководството на БСП. Тайното гласуване на вчерашния пленум обаче пренареди листата, което доказа, че не сме вождиска партия. Няма никакви опасения БСП да се превърне във вождиска партия. Нинова не беше бламирана от Националния съвет. Мисля, че цялата партия излезе обединена след пленума и сега започваме да подготвяме победата на БСП на европейските избори. 

На въпрос защо Сергей Станишев все пак е останал извън листата на Корнелия Нинова, Витанов обясни, че са били много аргументите Станишев да не попадне в листата. Но това е колективният дух на този пленум се взе едно разумно решение, като Станишев влезе в евролистата на БСП.

Социалистът е категоричен, че е неприемливо лидерът на БСП да казва, че сега отговорността за евровота ще носи Националния съвет.

Корнелия Нинова носи толкова отговороност за тази листа, както всеки един, който гласува на този пленум, отсече Витанов. 

Що се отнася до това дали БСП се коалира с президенството, той бе лаконичен: Приемам присъствието на Иво Христов като абсолютно положителен и смятам, че ще допринесе за позитивния резултат на партията на вота. Той е изявлен левичар. Никога не е крил социалните си възгледи и пак повтарям, че участието му ще бъде в интерес на по-доброто поставяне на партията на евровота.