Петър Стоянов: Днешните лидери грешат, защото искат да се харесат на всички, рейтингът ми падна заради решението за НАТО и Косово

БСП бяха изненадани от реакцията ми, когато върнах папката им с имената за нов кабинет през 1997 г.

Петър Стоянов

Петър Стоянов

"Имах представа, че влизам в един пълен с предизвикателства период, но че и някой трябва да свърши тази работа. Човек винаги има колебани за това, дали ще се справи. Почти не помня официалностите по стъпването си в длъжност като президент, а дори и нямах време заради тежката икономическа ситуация, в която се намираше държавата, за да се зарадвам". Това заяви пред Нова ТВ бившият президент Петър Стоянов за събитията от около 1997 г., когато върна папката с предложение за нов кабинет на Николай Добрев. 

"Управляваше наследничката на БКП и българите просто си казаха „стига, до кога?“. Само по един провокатор трябваше в София, Пловдив, Варна и Дупница, за да избухне гражданска война и да се отдалечим от НАТО. Зад мен бяха избирателите и вероятно Желю Желев беше прав, че ми даде аз да се справя със ситуацията. БСП пристигна на „Дондуков“ 2 с папка с името на нов министър-председател и с нов списък на министри. Не БСП, а аз отказах на левицата да състави правителство. БСП беше изненадана от реакцията ми. Дадох думата на тогавашния главен секретар на МВР от квотата на БСП, който откровено заяви на социалистите, че е въпрос на 2 минути да възникне гражданска война. Полицаите също се страхуваха. Няма смисъл да казвам кои имена ми бяха предложени за нов кабинет. След като БСП слезе от властта, аз също бях също уплашен, защото не можех да обещая какво ще се промени. Като цяло обаче ние се справихме", каза още Стоянов.

"Най-важните неща за мен като президент са реакцията ни за кризата с Косово и кандидатстването ни в НАТО. Третото важно нещо е посещението на Бил Клинтън в България. Когато подкрепих Косово, моят рейтинг падна. Ако обаче не вземеш правилното решение в точния момент, завличаш държавата. Днешните лидери се стремят да избутат мандата си, да се харесват с всяко решение на хората и да се стремят да не допускат грешки", каза още Стоянов.