Петър Чолаков: Покушението върху Гебрев не е солова акция, засегнал е руски интереси

Логичният отговор е свързан с бизнеса му - изнасял е оръжия за Украйна, заяви политическият анализатор

Петър Чолаков

Петър Чолаков

В случая с Емилиян Гебрев става дума по-скоро за покушение, не за хибридна война. Дали има намеса на Русия, продължава да се изяснява. Въпросното лице е бизнесмен, явно е засегнал нечии интереси. Говори се, че той изнася оръжие за Украйна. Това не може да е солова акция и въпросът е защо, след като става дума за събития от 2015 година, чак сега се разбира товач, заяви в предаването “Плюс минус” по Нова тв политическият анализатор Петър Чолаков

По случая с отравянето на Гебрев се правят аналози със Скрипал, защото това е характерен метод на руските служби. Ключовият въпрос е кой има интерес от едно такова покушение срещу живота на Гебрев, посочи политологът. За мен логичният отговор е свързан с бизнеса на г-н Гебрев, който изнася оръжия за Украйна”, допълни той. Тук съвсем непосредствено се засяга руският интерес. Дали Русия е замесена, това ще се изяснява.

"Когато страна член на НАТО е изказала опасение за използване на отровно вещество, България не може да остава безучастна, посочи анализаторът, коментирайки случая "Скрипал".

Според Чолаков съществува хрибридна война. По думите му има множество примери, които се дават. Има руски хакери, които са отклонявали десетки милиони от амеркански банки, каза Чолаков.

Според Виктор Папазов, анализатор, случаят с Гебрев е лоша постановка на филма “Да разлаем кучетата”. Потресен съм как се задават фалшиви теми, това е пропаганда, заяви той.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов се срещна тази сутрин с британския посланик Ема Хопкинс и с вътрешния министър Младен Маринов, както и с главния прокурор във връзка с информацията, че един от замесените в случая "Скрипал" е бил в България по времето, когато е бил отровен бизнесменът Емилиян Гебрев. Случаят породи притеснения и много въпроси.