Скандално: ВАС фалшифицира прокурорска позиция по решение срещу Комисията по досиетата

Състав на Върховния административен съд (ВАС) фалшифицира в свое решение важни факти от съдебно заседание, състояло се неотдавна по дело, заведено по жалба на Комисията по досиетата, показва в свое разследване desebg.com.

Скандалната подмяна на фактите

 по делото се отнася до фалшифицирането на позицията на представителя на Върховната административна прокуратура в съдебното заседание по въпросния съдебен казус, разгледан от върховни съдии в следния съдебен състав: председател Ваня Пунева, членове – Панайот Генков и Таня Куцарова при секретар Лиляна Железарова.
Делото във ВАС е в резултат на жалба на Комисията по досиетата срещу решение на Административен съд София-град (АССГ), с което съдът е уважил искане на бившия лидер на партията Българския бизнес блок Жорж Ганчев срещу решение на Комисията от 2016 г.
С него той е обявен за пореден път за агент на ДС, но в различно негово качеството. В случая на председател на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол.

Делото се гледа във ВАС на 11 февруари 2019 г., като по него лично се яви Жорж Ганчев заедно със своя адвокат о. р. ген. Милчо Бенгарски, главен секретар на МВР по време на правителството на Любен Беров (1992-1994), останало в историята като правителството на „Мултигруп”.
По делото се яви и прокурорът от Върховната административна прокуратура Христо Ангелов, който подкрепи изцяло законовите действия на Комисията по досиета и в съдебното заседание, заявяви, че жалбата ѝ срещу първоинстанционния съд е основателна.
Прокурор Христов ясно подчерта, че АССГ неправилно е решил делото, защото Комисията е установила принадлежност на Жорж Ганчев само веднъж – при проверката на народните представители през 2007 г., а след това само е оповестявала вече установена принадлежност в други качества на Жорж Ганчев – като кандидат за президент, кандидат за народен представител и като лице, заемащо ръководен пост в Българската федерация по баскетбол.
На 13 март 2019 г. съставът на ВАС, разгледал делото, е излязъл с решение, с което е отхвърлил жалбата на Комисията по досиетата и е потвърдил решението на съда на първа инстанция, а именно, че Комисията не може да обявява повече от веднъж принадлежността на сътрудник на тоталитарните служби.
В решението обаче

 позицията на прокурора е променена

 Дословно е записано: „Представителят на Върховната административна прокуратура дава мотивирано заключение за допустимост, но неоснователност на касационната жалба” (виж по-долу 2-ра страница от съдебното решение).
Тоест в решението на съдебния състав на ВАС позицията на държавното обвинение е представена, че е насочена срещу Комисията, а това е напълно противоположно на фактите от съдебното заседание.
Журналистът Христо Христов присъства на въпросното съдебно заседание и разполага със аудио запис от него, в което изразената позиция на прокурора е напълно обратна за записаното в съдебното решение.
След празниците сайтът desebg.com ще извърши проучване, за да установи кой е виновен и кой носи отговорност за фалшифицирането прокурорската позиция.
През последните няколко години съдии, изтеглени от провинцията във ВАС и АССГ, които са започнали своята кариера като школници във факултета на ДС в школата на МВР-ДС в Симеоново малко преди 10 ноември 1989 г., започнаха да саботират процеса на осветяване на тоталитарните комунистически служби с прокарването на неоснователната теза, че Комисията няма правомощия да обявява повече от веднъж принадлежност на агентите.
А това без съмнение е опит да се промени основния дух на закона за досиетата, вложен от Народното събрание през 2006 г. при приемането на закона с рядък политически консенсус, а именно да бъдат осветени сътрудниците на комунистическите служби на различните ръководни постове, които са заемали или заемат през годините на прехода.
Ето и копие от цялото скандално съдебно решение:

vas_rechenie.jpg

vas_rechenie1.jpg

vas_rechenie2.jpg

vas_rechenie3.jpg