Скандално – Кремъл призна, че не съществува писмо, с което Янукович иска руски войски в Украйна

Разследване на ТВ Русия 1 дава юридически основания Русия да бъде обвинена във военни престъпления

Чуркин размахва от трибуната на ООН несъществуващото писмо

Чуркин размахва от трибуната на ООН несъществуващото писмо

Писмо на бившия украински президент Виктор Янукович, с което той иска помощ от Русия, за да се „справи с държавния преврат“ и, което бившият представител на РФ в ООН Виталий Чуркин показа на целия свят, всъщност  не съществува, доказва разследване на предаването Гражданска отбрана на телевизионния канал Русия 1.

„Обръщам се към президента на Русия Владимир Владимирович Путин с молба да използва въоръжените сили на Руската федерация за възстановяването на законността, мира, правовия ред и населението на Украйна. Подпис: Виктор Янукович, 1 март 2014 година“. 

Това, според показаното и прочетеното от Чуркин в залата на Общото събрание на ООН, е писмо изпратено от бившия президент на Украйна до Путин.
Ден по-късно, президентът Путин дава пресконференция в Кремъл и най-малко три пъти се позовава на „писмото“ на Янукович.

„Както знаете има пряко обръщение на действащия (и легитимен, както казах вече) президент на Украйна Виктор Янукович за използването на въоръжените сили за защита на живота, свободата и здравето на гражданите на Украйна“, заяви категорично пред журналистите Путин.
„Ние влязохме с войски в Украйна, защото 

така е решил президента, така е решил Съветът на федерацията

 Но така не се въвеждат войски на територията на чужда държава, защото това не става по молба на президента на другата държава, това не е установения конституционен ред. Президентът няма такова право, той не може еднолично да се обърне към друга държава с молба за въвеждане на войски. От гледна точка на закона Янукович е нарушил своите пълномощия“, коментира журналистът Виталий Портников.
Да извика чужди войски на територията на Украйна има право само Върховната Рада и през ноември 2016 година на бившия президент Виктор Янукович са повдигнати обвинения в държавна измяна.

И тук започват „чудесата“

В отговор на искане на генералната прокуратура на Украйна до руската генерална прокуратура да и бъде предоставено писмото  на Янукович, с което той моли Путин да вкара руските войски в Украйна пристига следният отговор:

„Нито в администрацията на президента на РФ, нито във Федералното събрание, нито в Съвета на Федерацията е получавано каквото  и да било заявление от Виктор Янукович с молба да бъдат използвани въоръжените сили на руската федерация“.

„Слава Богу, че украинската прокуратура поиска и получи копие от Секретариата на Съвета за сигурност на ООН. Тоест, писмото съществува“, казва и Тарас Березовец, който участва в разследването.

След още една седмица официален отговор дава и прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Работата е там, че в администрацията на президента официално не е постъпвало никакво писмо и никакъв подобен документ не е регистриран в администрацията на президента“, официално отговаря Песков на въпрос на Интерфакс.

Получава се, че на целия свят му се е сторило, че вижда и чува покойният Чуркин който в ООН пред камерите казва:

„Имам възможност да демонстрирам на всички копието на оригинала на това обръщение на президента на Украйна към президента на Русия“.
„Това е реален документ, подписан от Янукович в качеството му на действащ президент, регистриран в Секретариата на ООН и предаден оттам. Това не ви е някаква разведка, която е откраднала тайно отнякъде документа. Откъде е документа?! Как откъде?! Вие самите сте го дали…“, коментира Портников.

На този фон твърденията на официален Кремъл, че не е чувал нищо за никакво писмо, меко казано, звучат странно.
„Руските чиновници са свикнали да говорят безсмислици постоянно – защото така са им заповядали и защото те нямат репутация“, смята Александър Палий, руски историк и политолог.

Самият Виталий Чуркин вече не може да бъде попитан какво тогава размахваше в Съвета за сигурност на ООН. Ден преди да навърши 65 години Чуркин „скоропостижно“ почина в Ню Йорк. 

На руския представител в ООН му става лошо в сградата на руското представителство и пристигналата бърза помощ го откарва в болница. На 20 февруари 2017 година Чуркин почива.

„Аутопсията, извършена от американски лекари, показва наличието на отровно вещество в бъбреците на Чуркин, което той е приел или е вкарано в организма му, 10 часа преди смъртта. Официалните изявления от руска страна, че не е имало никакво писмо за помощ до Путин подсказва, че

 Чуркин е „отстранен“, за да няма свидетел, 

който да бъде попитан: А откъде се появи „писмото“, което беше прочетено в ООН?“, казва руският политолог  Андрей Пионтковски, който живее в чужбина заради заплахи за живота му. В деня след смъртта на Чуркин украинският екс-президент заявява, че не е писал никакво писмо.

Защо беглецът Янукович (по време на протестите на Майдана Янукович е изведен от руските спецсили и оттогава живее в Русия-бел. ред.) и цялата кремълска компания в хор започнаха да отричат съществуването на писмо, с което бившият премиер на Украйна иска помощ от Путин не е трудно да се разбере?

„Действията на Русия са най-грубо нарушение на международното право и на руските закони и всички лица, които са взели тези решения, започвайки с президента Владимир Путин и завършвайки с депутатите, които гласуваха за анексирането на Крим, са 

военни престъпници, 

според тези закони. Тяхното място е на подсъдимата скамейка“, смята Портников.

Писмото на бившия президент на Украйна Виктор Янукович е доказателство не само за държавна измяна, то е важна брънка в трагичната верига на събитията: държавна измяна на президента-окупация на Крим-въвеждане на руски войски в Донбас-свалянето на малайзийския Боинг МН-17…
„Всичко това дава юридически основания Русия да бъде обвинена във военни престъпления“, коментира и Тарас Березовец.

Писмото на Янукович може да се появи и в делата на Международния съд в Хага. Там се разглеждат два иска на Украйна срещу Русия. Единият от тях е с обвинението, че е нарушила Конвенцията за борба с финансирането на тероризма и за свалянето на малайзийския самолет.
Сега всеки, който е започнат с механизма на руската окупация на Крим и Донбас е в опасност.

Така е и съдбата на руския депутат Денис  Вороненков, който дава показания пред украинската генерална прокуратура против Янукович. Пред прокурорите той свидетелства, че механизмът за незаконната окупация на Крим е задействан от Кремъл още през декември 2013 година.
 Вороненков е бивш член на комунистическата партия на Русия и бяга в Украйна след като, по думите му, в Русия му било „изфабрикувано съдебно дело“.
„Аз познавам руското право, мога да помогна да се подготвят документи за Хагския трибунал“, казва той пред украински медии.
Своите свидетелства той се готви да повтори публично, пред съда, но на 23 март, но в центъра на Киев е настигнат от куршум и убит.
Според официалната информация, убиецът е украинец, вербуван от ФСС.

„Както смята моят приятел Иля Пономарьов убийството е поръчано от генерала от руските спецслужби Феоктистов, показания срещу когото даде Вороненков. Но аз не изключвам нишките на това убийство да водят и по-високо“, смята Березовец.

В своето последно интервю за Украинската държавна телевизия Вороненков казва, че се страхува за живота си. Той признава, че през март 2014 година е гласувал заедно с всички останали депутати „за“ анексирането на Крим.

„Методите на тази власт дори не могат да се сравнят с НКВД или сталинските, това е 

симбиоза на негодници

В прав текст ми казаха: Ако не гласуваш, няма да минеш и 50 метра извън тази сграда“. 

Тоест, депутатите от Държавната дума са гласували за анексирането на Крим не по своя воля, такива думи са пряка заплаха за кремълския режим:
Първоначално Русия показва на целия свят писмото на Янукович, а три години по-късно, сякаш нищо не се е случило, заявява, че такова писмо не е имало.

Главният свидетел неочаквано умира, а причината за смъртта му е в мъгла…

Още един свидетел, дал показания срещу Янукович, е убит…

Експертите са убедени – с делото за държавна измяна срещу Янукович Кремъл се опитва да спаси преди всичко себе си…

Превод: Faktor.bg