Росен Йорданов: Селско-бабаитлъшки маниери се превръщат и в държавна политика

Рискът за 6-годишното дете, нарочено за убиец е изключително сериозен, казва психологът

Росен Йорданов

Росен Йорданов

"Медийни публикации показват версии за убийството по време на детски рожден ден във Виноградец. Аз обаче не се доверявам на информации, които не са потвърдени. Но за мен е недопустимо, че човек отива с пистолет на празник на 6-годишно дете. Това ме втрещява. Кому е нужен пистолет на празник? Човекът, който притежава оръжието, освен съдебни дела се е забъркал и в скандал с нараняване на друг мъж. Възниква проблемът с притежаването на оръжие от хора, които са участници в подобни ситуации в миналото".  Така психологът Росен Йорданов, коментира пред Faktor.bg най-коментираната трагедия през последните дни – мистериозното убийство на Атанас Тонкев, собственик на заведението, в което се е чествал рожденния ден.
Според първоначалната информация, убийството е извършило 6-годишно дете, което е взело пистолета от чичото си Лазар Влайков. След това обаче свидетели потвърдиха, че председателят на общинския съвет в Септември сам е произвел фаталния изстрел, но използва момчето за прикритие. Децата на жертвата разказаха, че след това дори местният феодал се е обадил на близък прокурор, който го е посъветвал да използва детето за алиби. 
 "Приемат се лобистки закони, които по всякакъв начин изключват контрол над хората с оръжия в България. Никой в страната ни не е проверяван, от психологична гледна точка, дали е годен да носи оръжие. В момента се предоставя на един служител от районно управление контрола върху подобни случаи. Той трябва да е изключително надарен, за да може да следи кой притежава ловни и други оръжия. Проблемът е, че продължаваме да се занимаваме с лобистки интереси и с пробутване на селско-бабаитлъшки маниери, за да се превръщат и в държавна политика. Държавата ни все още е разделена на кръгове и групички по политически и неполически групи", обяснява още Йорданов. 

"Аз съм психолог и със сигурност човек, който носи оръжие на детски рожден ден, трябва да направи впечатление на колегите. Методиката би показала, че той има специфични ценности и възприятия за живота, които създават предпоставки за рискови ситуации. Няма как един мислещ човек на средна възраст да отиде на детски празник с пистолет. Той е и общински съветник. Това може да изразява много неща - липса на самочувствие, или опит да впечатли хората, който на популярен език се нарича

демонстрации

Става дума за самопредставяне на своите атрибути пред публиката, която е била на рождения ден, както и на по-широк кръг от хора. Щом се представяш пред хората по този начин, очевидно имаш проблеми със самочувствието. Със сигурност подобни профили на хора могат да бъдат засечени при една добре изградена система, която да определя кой може да разполага и да съхранява оръжие. Предлаган съм 5-6 пъти от МВР за награда с оръжие. Но съм отказал, защото прецених, че децата ми са малки и не искам да поемам излишни рискове“,  казва психологът.
"Не можем да сме категорични, че във всички общини има подобни хора, но в някои малки селища се опитват да превръщат властта в своеобразна драматургия на своето присъствие в района. Грубото и байганьовското демонстриране на власт говори за разбирането, че властта е само опция и възможност за коригиране на негативните впечатления към егото и облагодетелстване. Но това никога не води до поемане на отговорност.

Властта е отговорност, бреме и грижа

На местно ниво е точно обратното. Там се мисли в стила на Бай Ганьо - сега ми е паднало, сега ще ударя кьоравото", каза още Росен Йорданов. 

"Със сигурност рискът за 6-годишното дете е много голям вече. Драмата ще нанесе много голяма травма върху развитието му. Моят съвет към родителите е да вземат много сериозни мерки. По възможност - да го изолират от средата му, както и да потърсят съдействието на психолог. То едва ли разбира смисъла и значението на това, което се е случило, но при всички положения то ще рефлектира върху него, ако не се предприемат адекватни мерки. Отговорността е на родителите. Те трябва да постъпят правилно, но няма риск от подобни зависимости, че детето ще стане убиец", коментира криминалният психолог.