Разследване на Bellingcat: Отровител на Скрипал тровил с "Новичок" и български бизнесмен

Мишена на руските терористи се оказва предприемачът Емилиян Гебрев

Емилиян Гебрев

Емилиян Гебрев

Третият предполагаем участник в опита за убийство на бившия офицер на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри, когото медиите наричат Сергей Федотов, е свързан с друго отравяне с „Новичок“ през пролетта на 2015 година, съобщава "Радио Свобода", позовавайки се на съвместно разследване на изданието The Insider и групата Bellingcat. В него се посочва, че става дума за отравянето на българския бизнесмен Емелиян Гебрев. Неговата компания се занимава с

доставката на оръжие за Украйна

Според разследващите Федотов е получил агентурното си име през 2010 година. В същото време агентурните си имена получават и Александър Петров и Руслан Боширов, които във Великобритания бяха обвинени в  опита за убийството на Скрипал. Разследващите съобщават, че Федотов е пътувал без проблеми в Европа и Централна Азия. Преди време  руски медии отбелязаха, че Федотов, заедно с Петров и Боширов са летяли за Прага през 2014 г., както и за Великобритания във времето, когато бе отровен Скрипал.

Според The Insider и Bellingcat  Федотов е посетил България точно в онези дни, когато Гебрев е бил отровен. При проверката е установено, че по време на опита да бъде ликвидиран е използвано

вещество от вида "Новичок"

Според достоверни данни, Федотов е отлетял от Москва за българския град Бургас на 24 април 2015 г. На 30 април имал билет за връщане. На 28 април Федотов отлетял за Истанбул, откъдето спешно купил билет за Москва. По-рано същия ден Емилиян Гебрев е бил хоспитализиран в София.

По думите на самия предприемач той е бил в кома дълго време. След това състоянието му се подобрило. Но през май отново здравето му се влошава и той постъпва в болница. Разследващите установяват, че приблизително по същото време Федотов се завръща в България за няколко дни.

Гебрев свързва опита за неговото убийство  с доставките на оръжие към Украйна, както и с вероятния интерес на Русия към неговия бизнес.

превод: Faktor.bg