Разследване, финансирано от Ходорковски доказа, че съветник на Путин е свързан с убийството на трима журналисти в ЦАР

Мократа поръчка е изпълнена, за да се заличи връзката между Lobaye Invest, ЧВК „Вагнер” и Евгений Пригожин в Африка

Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски

Александър Расторгуев, Орхан Джемал и Кирил Радченко бяха убити на 30 юли 2018 година в Централноафриканската република (ЦАР) докато разследваха дейността на частната военна компания "Вагнер" — въоръжено формирование, свързано с близкия до Кремъл и известен с прозвището "готвачът на Путин", бизнесмен Евгений Пригожин. Според версията на властите в ЦАР, убийството е извършено от "група хора с тюрбани, говорещи на арабски". Според версията на руското Министерство на външните работи "руснаците са били нападнати от неизвестни лица с цел грабеж и при опит да окажат съпротива са били убити".

car-russian-journalists-wagner.jpg

Убитите журналисти

Разследването на онлайн медията "Досие", финансирано от Михаил Ходорковски, показва, че Расторгуев, Джемал и Радченко от момента на пристигането им в ЦАР са били под контрола на високопоставен полицай, който заедно с още двама африканци и трима европейци, се е намирал на мястото на убийството.

Полицаят е координирал действията си със служители от компания на Пригожин и е контролирал водача на групата журналисти.

"Досие" се е добрало до данни от телефонните разговори на част от хората, замесени в убийството, включително и на шофьора на "групата на Джамал", свързаният с него полицейски офицер, а също така няколко руски граждани, включително съветника по въпросите на сигурността на президента на ЦАР - Валерий Захаров. 

Пътуването на Александър Расторгуев, Орхан Джемал и Кирил Радченко в ЦАР е организирано и финансирано от Центъра за управления на разследванията, създадено от Михаил Ходорковски и, което беше закрито след смъртта на тримата журналисти. В Африка подкрепа и помощ на групата трябвало да оказва местен жител на име "Мартин" — той бил препоръчан на журналистите от военния кореспондент на финансирането от Евгений Пригожин Федералната новинарска агенция (ФАН), Кирил Романовски, който твърдял, че "Мартин" е негов отдавнашен познат, свързан със структурите на ООН, запознат с местната обстановка.

Връзката с него била само чрез текстови съобщения WhatsApp. За това настоял Романовски, твърдейки, че качеството на връзката с "Мартин" е лошо.

Когато журналистите пристигнали в Банги (столицата на ЦАР) на 28 юли, "Мартин" не ги чакал на летището, каквато била уговорката, а им изпратил съобщение, че се намира в Бамбари (град на 300 км от Банги), но ще им изпрати шофьор на име Биенвеню (Добредошъл). Те обаче не успели да се свържат с него, той се появил едва вечерта в хотела им.

На 29 юли Расторгуев, Джемал и Радченко с Биенвеню посетили военната база в Беренги, където се намирали "руски военни специалисти", но охраната не ги пуснала. На 30 юли групата, както става ясно от кореспонденция в месинджъра, трябвало да замине за Бамбари, където се намират 

златните находища, охранявани от ноемниците на руската ЧВК

 и, където се предполагало, че се намира "Мартин". Но вместо на изток, към Бамбари, шофьорът потегля на север към Декоа. Тръгнали в необичайно късен час — около 19 часа, а на местните пътища вечер е опасно. На около 20 км. от града автомобилът им е спрян. Расторгуев, Джемал и Радченко са разстреляни с автомати, шофьорът успява да се скрие да се добере до най-близкото село.

Първа на мястото на убийството, около 6 часа сутринта на 31 юли, пристига група военни от борундийската мисия на ООН.

Резултати от официалното разследване практически няма. Следствената група от Русия прекарва в ЦАР три денонощия, информация за резултатите от нейната дейност също липсва.

Разследването на "Досие" практически доказва, че групата журналисти са били 

под контрола на хора от структурите на Евгений Пригожин

 още на етапа на подготовката, от момента, когато за съвет как да бъде организирано пътуването се обръщат към Кирил Романовском, журналиста във ФАН, която е част от медиахолдинга на Пригожин. Припомняме, че именно Романовски им дава контакта с уж познатия му "Мартин", който се оказва измислена личност.  

След пристигането им в ЦАР "Мартин" пък, чрез текстови съобщения им изпраща шофьора Биенвеню, който е бивш служител и агент на местната полиция и, който през цялото време е поддържал връзка с полицай на име Емануел Котофио. На свой ред, Котофио по време на пътуването на журналистите постоянно е в близост до тях, а на 30 юли е бил на мястото на убийството заедно с двама африканци и трима европейци, най-вероятно наемници от ЧВК "Вагнер".

Данни на мобилните оператори показват, че Котофио е говорил непрекъснато с намиращия се по това време в ЦАР руски гражданин Александър Сотов. От предоставените документи става ясно, че Сотов е подчинен и доверен сътрудник на Валерий Захаров, съветник на президента на ЦАР по въпросите на сигурността, назначен е от руското МО, член на ЧВК "Вагнер" и тясно свързан с Евгений Пригожин.

Биенвеню Дувокама е препоръчан на журналистите от "Мартин" и по данните на мобилния оператор е започнал да ползва телефонния номер, по който общувал с тях едва на 28 юли.

"Досие" успява да установи, че между 28 и 30 юли той се свързва с полицейския офицер Котофио близо 70 пъти, като през цялото време Котофио се намира в близост то тях.

Позовавайки се на свои източници "Досие" твърди, че Котофио е преминал специална военна подготовка в Судан под ръководството на руски военни, а 

след убийството на журналистите е повишен в чин

Журналистите от "Досие" документално доказват, че Котофио е бил в постоянен контакт с руски граждани имащи непосредствено отношение към структурите на Евгений  Пригожин, както и, че се е намирал на мястото на убийството, позовавайки се на показанията на военни от ЦАР.

Един от тях разказал, че 20 минути преди колата на журналистите с Биенвеню на волана, през поста им е минала кола с петима души — двама полицаи африканци и трима европейци, като твърдял, че е разпознал в единия от тях Емануел Котофио. Именно той разпоредил колата на руските журналисти да бъде пропусната, въпреки, че в тъмното време на денонощието не се допуска движението на граждански транспорт.

Както преди, така и след убийството Котофио постоянно се свързвал по мобилния си телефон с Александръм Сотов. 

Известно е, че Александър Сотов е от Санкт Петебрург и в миналото е бил офицер от една от силовите структури в Русия — най-вероятно вътрешни войски, а в момента, както личи от военния му номер е в ЧВК "Вагнер". 

По информация на "Досие" той е служил заедно с Валерий Захаров и в периода юли-август 2018 година над сто пъти е говорил с него.

Любопитното е, че името на Захаров, който официално е съветник на президента на ЦАР, също е в списъка на ЧВК "Вагнер", където под номер М-5658 е посочен като "ръководител на група инструктори", а Сотов е посочен като "инструктор по външно наблюдение, контранаблюдение, вербовка, агентурна работа".

Обречени ли са били журналистите?

"Те са били спрени и е започнат някакъв разговор, но после нещо се е случило - Орхан е започнал бой. По време на боя той е бил ранен, след това застрелян. Радченко е опитал да избяга, пребили са го и са го застреляли. Расторгуев е застрелян и след това доубит с изстрел в сърцето. Убийците се върнали през КПП-то 30 минути след убийството. Ние твърдим, че Пригожин и Захаров са използвали професионалисти, които са следили журналистите. Те не са планирали предварително убийството, но са предполагали, че може и да се случи нещо подобно и затова предварително са взели мерки", заяви пред Curruntimes.tv Михаил Ходорковски.

"Досие" обаче смята, че журналистите са били обречени. На първо място, така нареченият "Мартин" изглежда изобщо не съществува. Телефонът, от който са изпращани съобщенията до тримата руски журналисти е бил регистриран на 5 юли 2018 година с фалшив документ на името на германска гражданка и е бил активен само три дни. Телефонът през цялото време се е намирал само в столицата Банги, докато "Мартин" твърдял, че се намира на 300 км. оттам - в Бамбари.

Журналистите от "Досие" предполагат, че те са убити, защото някой е решил, че Джемал, Радченко и Расторгуев може да успеят да докажат връзката между Lobaye Invest, ЧВК Вагнер и Евгений Пригожин в Африка. 

Според документ, с който разполага разследването създател на Lobaye Invest е Дмитрий Сергеевич Ситий, който на Международния икономически форум в Петербург през 2018 година е заснет заедно с президента на ЦАР и е свързан с хора, които документално са свързани с ЧВК "Вагнер".

Ясно е, че в условия, в които съветник по въпросите на сигурността на президента на ЦАР е Валерий Захаров, а "цивилни инструктори" с лични номера от "Вагнер" обучават местната полиция и жандармерия, не би могло да има независимо разследване.

Източник: Nezavisimaya gazeta
Превод: Faktor.bg