Путин изпраща частната си армия "Вагнер" за нова война в Судан

Червено море е стара мечта на руските "геополитици", които от векове мечтаят руският войник да измие прашните си ботуши в Индийския океан

Дмитрий Уткин - Вагнер, в червения кръг

Дмитрий Уткин - Вагнер, в червения кръг

 

Изглежда в клуба на арабските диктатори, които са се вкопчили в президентските си кресла, е станала популярна историята за руската частна наемническа 

армия «Вагнер»,

която решава натрупалите се проблеми на авторитарните режими. Едва спасили след тежки боеве властта на сирийския президент Башар Асад, частната военна компания «Вагнер» е изпратена към друг приятел на Кремъл — президентът на Судан Омар ал-Башир, задочно арестуван от Международния наказателен съд за военни престъпления. Но ако в Сирия Кремъл имаше формално прикритие под формата на борба с тероризма, то в Судан местният режим воюва не с терористите, а изключително със собственото си население. 

Съобщението на BBC, че руската частна военна компания е изпратена в Судан може да изненада някого. Участието на наемниците от ЧВК ръководена от Дмитрий Уткин («Вагнер») в сирийската гражданска война беше напълно обяснимо: Москва направи геополитически залог на режима на Башар Асад. При това през 2015 година Путин се сблъска с изолацията на международната общност и му беше нужно нещо, с което да се измъкне от украинската задънена улица. 

В тази ситуация ЧВК «Вагнер» (по същество армията в сянка на Кремъл) беше необходима за решаването на сериозни бойни задачи в сухопътните сражения с терористите от «Ислямска държава» и със сирийската опозиция. Судан от своя страна до скоро практически не фигурираше в руските новини.

В информацията за руските наемници в Судан ВВС се позовава на няколко източника. Първият е „ветеран от сраженията в Източна Европа и в Сирия”, пожелал анонимност, който твърди, че 

руски наемници вече воюват в Судан

Освен него, ВВС цитира двама души, които добре са запознати с тънкостите на руските прокси-войни, както и с наемническата среда, които категорично потвърждават, че руснаци воюват в Судан. Това са бившият «министър на отбраната» на самопровъзгласилата се Донецка народна република Игор Стрелков и ръководителят на друга частна военна компания «РСБ-груп» Олег Криницин. 

В този контекст се вписва и скандалното посещение на президента на Судан Омар ал-Башир в Сочи. В резиденцията на Путин Башир заяви, че е „донесъл ключовете от Африка” и фактически открито призова Русия да се намеси във вътрешните работи на собствената му страна. 

Омар ал-Башир обсъдил с Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу създаването на руска военна база в Порт Саид на Червено море. 

А Червено море е стара мечта на всевъзможни руски «геополитици», които не един век мечтаят руският войник да измие прашните си ботуши в Индийския океан. Съдейки по всички, дошло е времето, когато тези мечти започват да съвпадат с външнополитическия курс на Кремъл. 

В замяна, Москва изпраща в Судан подразделения на своята „армия в сянка” за решаване на многобройните вътрешни проблеми натрупани от Башир по време на неговото 28-годишно управление.

Башир е единственият световен държавен лидер по отношение на когото е издаден ордер за арест от Международния наказателен съд заради геноцида в Дарфур, където са загинали около 400 хиляди души, а милиони са изгубили домовете си.

За частната военна компания (ЧВК) тук наистина има поле за дейност. Къде, как и с кого конкретно ще воюват руските наемници в Судан, опитвайки се да спасят и слепят разпадащата се империя на Омар ал-Башир — не е известно. Игор Стрелков обаче точно посочва, че става дума именно за ЧВК на Дмитрий Уткин («Вагнер»), а мястото на командировката им е южен Судан.

putin_vagner.jpg

Единствената снимка на Дмитрий Уткин - Вагнер(последният вдясно) с Путин

Ръководителят на другата частна военна компания «РСБ-Груп» Олег Криницин коментира пред ВВС «за слабо протичащ граничен конфликт» в суданския юг.  По думите му, някои бойци дори вече са се върнали в Русия с тежки форми на малария. 

«Суданската експедиция» на руските наемници

поражда неприязън дори и сред ура-патриотите, които приветстваха анексирането на Крим и «руската пролет» в Източна Украйна. Според Игор Стрелков, независимо, че Путин провъзгласи пълна победа над ИДИЛ в Сирия, войната не е приключила.

«До победата в Сирия остава колкото да стигнеш пеша до Китай. Обаче казаха «победихме»— значи сме «победили» и толкова. Това е характерно за Наногения— като се оплете в едни кълчища, да плюе на всичко и да се втурне да се оплита в нови, нъпълно ненужни (освен на самия него, на получателите на дивиденти от ВПК и на журналята). Това, че Русия вече плътно затъна в два капана (на Донбас и в Сирия) — за него няма никакво значение. В края на краищата оказваме «интернационална помощ» и на Либия (макар и в много по-малки мащаби в сравнение със Сирия). Имало е такова понятие в последната третина на 19-ти и началото на 20 век — «колониално безумие», пише Стрелков по повод новата суданска авантюра.

«Явно 

следващата война на Путин ще стане Судан, 

където нашият нов приятел Омар ал-Башир има проблеми със съседите си от Южен Судан, а освен това дарфурският цирей явно започва пак да го тревожи... Изглежда на Путин съвсем му хлопа дъската, след като въвлича Русия в поредния чуждестранен военен конфликт, при това с много съмнителна роля. Ако вземем предвид, че в Средна Азия ситуацията е много тревожна, то скоро ще бъде по-лесно да се посочат страните и конфликтите, където Путин още не е успял да се намеси», пише специалистът по Близкия Изток Анатолий Несмиян.

И още един важен акцент: Частната военна компания «Вагнер» не е ЧВК в западния смисъл на думата, от типа на американската Academi (бившата Blackwater). 

«Вагнеровци» не се ръководят в действията си от пазарната логика на «печалбите на войната». 

ЧВК е създадена по волята на Кремъл от хора близки до Кремъл и в интерес единствено на Кремъл.  ЧВК «Вагнер» е армията в сянка на сегашното военно-политическо ръководство на Русия и логиката на всички действия на тази организация е чисто политическа.

Източник: Оpen Russia.оrg
Превод Faktor.bg