Превръщат СБЖ в путинска подлога – пропагандират хибридното Движение за мир на АБВ

Посланик Макаров е обичан гост в СБЖ

Посланик Макаров е обичан гост в СБЖ

Съюзът на българските журналисти тотално  се обезличава като независима и надпартийна творческата организация, превръщайки се в подлога на путински партии и хубридната война, която Кремъл води срещу България.

Водещата роля за падението на СБЖ естествено се дължи на неговия председател Снежана Тодорова. Съюзът се оказа забъркан и в поредната хибридка, която се опитват да представят на българите като Движение за мир. Инициативата за него тръгна от АБВ и нейния лидер Румен Петков, но се оказа, че СБЖ е част от организаторите. Това става ясно от официалната покана, разпратена до медиите от АБВ и СБЖ, които утре от 11 часа в клуб „Журналист” в столицата ще представят Движение за мир. Неговата основна цел е

в България да не се разполагат повече оръжия на НАТО,

под привидната форма да пазим мира. Имат дори идея да се проведе и национален референдум в тази посока. В същото време мълчат, че Черно море се превръща от Кремъл в руско, а Крим - в ядрена база срещу Европа.

abv_sbj.jpg

Ето как първият български военен представител в НАТО ген. Съби Събев коментира идеята на АБВ и СБЖ за създаване на Движение за мир:

„Аз не съм политик и не ми се ще да давам политически оценки. Но мога да дам експертна оценка, че това застрашава и подронва устоите на националната сигурност на България, която е с много ясно реализиран приоритет и тя трябва да го отстоява и развива, а не да прави крачка назад. Какво е това движение за мир! Нима НАТО не иска мир? Нима НАТО е агресивен съюз? Нека се запознаят с политиките на НАТО, да прочетат много внимателно стратегическата концепция на Алианса, да проследят действията на организацията, операциите, които провежда и пр., за да издигат някакви нови идеи за мир.

НАТО е организация, която се стреми да съхрани мира,

стабилността и сигурността, особено в нейната зона на отговорност, както и извън нея. И това е доказано в 70-годишната история на организацията. Защото, ако не беше сдържащият потенциал на НАТО, най-вероятно студената война щеше да стане "гореща". НАТО реално предотврати тази гореща война и слава Богу тя си остана само в стадий "студена". Притегателната сила на Алианса се състои именно в това -  отстояването на демократичните ценности, правата  и свободите на хората и тяхната защита. Това е един широк съюз от демократични държави, които строго спазват тези демократични ценности – лични права и свободи, върховенство на закона, пазарна икономика, държавен суверенитет и пр., на които се базира просперитетът на нациите, особено от Западна Европа. Държавите членки от Източна Европа има още какво да учим в отстояването и реализирането на демократичните ценности, защото не се приобщаваме достатъчно бързо към западните стандарти на икономическо развитие, свобода словото, върховенството на закона и т.н. И това много ясно трябва да се каже. А такива призиви, които издига една или друга политическа партия, трябва просто да се разобличават като неадекватни и продиктувани от интересите на страни, извън НАТО.”

В случая АБВ не е просто политическа партия, а крайно пропутинска и дори единствената българска формация, която е подписала с „Единна Русия”  меморандум за общи политически действия. Така СБЖ се превръща в жалък инструмент на Кремъл срещу българските интереси. Най-циничното е, че това едва ли е позицията на редовите му членове, със сигурност никой не се е допитал до тях. Но шефът на съюза, осветена като агент на ДС, открито подкрепя през последните години хибрудните руски политики срещу България. Преди месец поднесе цветя на паметника на съветския окупатор на България, а преди седмица се включи в пропагандна инициатива на Руското посолство, представяща „постиженията” на Крим след анексирането му.