Паяжината на смъртта: Който пресече пътя на Путин – умира (Втора част)

Кремъл агресивно се старае да унищожи или да принуди да замълчат враговете му в целия свят

Разследване на Buzz Feed (виж Първа част)

По същото време Янг изпада в пълна паника. През август 2009 година в три часа през нощта той звъни в полицията и заявава, че ще бъде убит от „руската мафия“.
Янг моли за въоръжена охрана и известяване за случая на MI5 и MI6. Вместо това обаче полицаите го пращат на преглед при психиатър, като отбелязват, че нямат никаква информация, потвърждаваща думите му.
Два източника, запознати с делото на Янг, разказаха, че след като не получава помощ от полицията той се обръща за защита към семейство Адамс, най-известната организирана престъпна група във Великобритания.
На видео, заснето от частен детектив, нает от съпругата на Янг, е запечатана срещата му с ръководителя на бандата. Те дълго разговарят в бара Barley Mow, а детективите отбелязват, че Янг е благодарил на събеседника си, преди да се разделят на входа.
По-късно Янг казва пред близките си, че „вече го наглеждат и няма да му се случи нищо лошо“.
Но непосредствено след това умират двама от най-близките му хора и страховете му се завръщат. Пол Касъл и Роби Къртис са приятели и бизнес-партньори, които често обядвали с Янг и Березовски, а за Касъл е известно, че е бил близък и с принц Чарлз.
В началото на 2000 година двамата забогатяват от недотам чисти сделки с недвижимост, но след това, също както и Янг, преживяват рязък финансов колапс, заради рисковани сделки с руската мафия.

Пръв умира Касъл. 
През ноември 2010 година, той е нападнат в офиса си от хора, свързани с Русия, които го заплашват и го принуждават да им предаде много скъпата си колекция от ръчни часовници.
Непосредствено след това Касъл напуска офиса си, а малко по-късно камерите за видеонаблюдение на станцията на метрото заснемат как той се хвърля на релсите пред пристигащия влак.
След смъртта му, няколко негови близки съобщават на полицията, че Касъл е бил принуден да се самоубие от

 „много, много опасни хора, свързани с руската мафия“, 

които го заплашили, че ако не се самоубие, ще бъде убит от тях „бавно и мъчително“. Но полицията обявява и неговата смърт за самоубийство.
Къртис бил ужасен след смъртта на партньора си. Негови близки казаха пред нас, че и той е имал проблеми със същата свързана с Русия банда.  
През декември 2012 година, две години след смъртта на приятеля си, Къртис също се хвърля под влака на метрото. 
Негови познати, пожелали анонимност, твърдят, че Къртис е убит. По думите им, няколко години преди това престъпниците са го изхвърлили през прозореца, но той оцелява, а малко преди смъртта си, той, както и Янг, е търсил защита от лондонска криминална групировка.
След още две години, през 2014 година, още един участник в обедите на Березовски – британският музикален продуцент и бивш мениджър на рок-групата Tears for Fears Джони Еличаоф скача от покрива на лондонски склад.

buzz_fed1.jpg

Полицията обявява и трите случая за „очевидно самоубийство“ и не прави нищо, за да разследва евентуално участие на мафията. Но британското разузнаване е имало съмнения, че случаите са свързани с Русия, и, както разказват американските ни източници, тайно са се обърнали към САЩ за информация. 
Източниците ни в британското разузнаване смятат, че става дума за серия самоубийства, провокирани с помощта на 

манипулация и сплашване  

От 2000 година в Лондон започва взривоопасен ръст на активността на руската мафия. Един от служителите в разузнаването твърди, че британската полиция е напълно неподготвена за борбата с руската мафия и през пръсти гледа на делата и. 
Към този момент Янг е така смазан от страх за живота си, че не смее дори по телефона да говори за смъртта на партньорите си.
Един от частните детективи, които го следят по поръчка на съпругата му, разказва, че през февруари Янг се настанява в скъпия хотел „Дорчестър“ с любовницата си, но малко по-късно, треперещ и блед като смърт, изненадващо го напуска. Час по-късно е заснет как напуска дома си с няколко куфара и е проследен до друг хотел, където се регистрира с фалшиво име.

По-късно Янг признава, че биячи на руската мафия са го провесили през прозореца и са заплашвали да го хвърлят долу.
В телефонен разговор Янг обсъжда предаването на „документи“ в Русия и казва на човека, който му се е обадил, че Березовски се старае „да не се показва“.
Междувременно той звъни на дъщеря си и много възбудено и казва, че тя, сестрите и тяхната майка трябва да заминат на безопасно място.
По същото време със съпругата му Мишел напълно неочаквано се свързва човек с „послание“ от Москва – руското правителство искало тя да посети страната.
През февруари 2012 година тя отива в Москва, посрещната от  Хауард Хил, лондонски частен детектив, който твърди, че има „директна линия“ за връзка с руското правителство.

buzz_fed2.jpg

На Мишел Янг, която по това време се развежда със съпруга си и се опитва да открие къде той е укрил парите си, предлагат сделка: тя да разкаже на руснаците за бизнеса на Янг в Русия и връзките му с Березовски, а те ще и разкрият къде са парите на съпруга и.
В крайна сметка обаче руските прокурори прекратяват преговорите. Вероятно не е просто съвпадение фактът, че в този момент те започват решително настъпление срещу бизнес-империята на Березовски.
Когато Кремъл успява да замрази или конфискува милиардите, които Березовски е успял да изнесе в чужбина, той започва няколко скъпоструващи съдебни процеса в опит да изкопчи пари от бившите си бизнес партньори. Но най-гибелно за него се оказва делото му срещу нефтения магнат Роман Абрамович.
Започват дела и за New World Value Fund —фондът, използван от Стивън Къртис за укриване на изнесените от Русия пари и активи на Березовски. Секретни документи доказват, че Янг също участва, като се опитва да постигне споразумение за подялбата на фонда между враждуващите страни. Такова споразумение е подписано през 2011 година. Това е последното съвместно начинание на Березовски и Янг преди смъртта им.

На следващата година сделката привлича вниманието на един от особено опасните им противници в Русия.
След убийството на Литвиненко, Луговой (единият от двамата убийци) става депутат в руския парламент и така получава имунитет срещу съдебно преследване. Синеокият, русокос убиец произнася в Държавната Дума гръмоподобна реч, в която призовава за най-сурови мерки срещу всички, които оказват финансова помощ на Березовски, особено спрямо участниците в споразумението за New World Value Fund.
По това време Березовски е загубил процеса срещу Абрамович, заплашен е от финансова катастрофа, а това означава, че идва краят на финансирането на 

антикремълските политически движения

Но Луговой твърди, че Березовски ще получи 250 млн. паунда от подялбата на New World Value Fund и че се готви да финансира с част от тази сума нови протестни акции срещу Кремъл. 
По това време започва и активното преследване на всички, които са били или са свързани с Березовски. 
„Тези, които имаха връзки с Березовски, дори и бившите му приятели, са активно преследвани в различни страни, както и в Русия. Те търсят убежище в чужбина, някои от тях умряха, на не от естествена смърт“, разказва пред BuzzFeed един от бившите партньори на олигарха.
Междувременно съпругата на Янг получава съобщение от Хил, човекът, който твърди, че има пряка връзка с Кремъл: „Березовски ще свърши в чувал“.
На 23 март 2013 година телохранителят на Березовски Ави Навама го открива на пода в банята обесен с любимия му черен кашмирен шал. 
Няма следи от борба и полицията бърза да заяви, че няма нищо подозрително в смъртта му.
Малцина вярват във версията за самоубийство. Лорд Бел, един от най-близките хора на Березовски казва: 

„Който пресече пътя на Путин –умира“

 Членовете на семейството му също са убедени, че той е убит.
След година започва ново дознание по настояване на дъщеря му Елизавета, която твърди, че баща и е убит по заповед на Владимир Путин.
Един от новите свидетели, германският експерт доктор Бернд Бринкман заявава пред съда, че следата останала на тялото на Березовски изобщо не отговаря на следите, които остават при обесване – кръгла, а не V-образна. 
А първят санитар, който пристига на мястото свидетелства за странния факт, че лицето на Березовски било тъмно-лилаво, а обесените обичайно са бледни.
Освен това, на тила на Березовски е открита прясна рана, а едното му ребро е счупено. На врътката на душа са открити неидентифицирани отпечатъци от пръсти. 
Полицията обаче твръди, че тялото на Березовски е получило травмите при падането.
Заради противоречивите свидетелства съдията решава, че не е в състояние да се произнесе без съмнения за причината на смъртта на Березовски. 
Процесът завършва с без резултат.

По това време Янг се е превърнал в сянка на самия себе си: денонощно е преследван от кредиторите,  той е изплашен от заплахите, които получава и с последни сили се опитва да запази в тайна съвместните си дела с Березовски. 
И така се стига до студеното декемврийско утро, когато в края на краищата за дъщерите му идва ужасната вест.
Но Саша и Скарлет са убедени, че баща им е 

убит 

По-късно те ще разкажат пред второто разследване, че първото, когато видели прозореца, от който уж е скочил баща им била мисълта, че това е инсценировка.
Прозорецът се вдигал над перваза едва половин метър, примерно колкото разстоянието от пръстите до лакътя. 
„Баща ми беше видок и едър мъж, за да се измъкне през този отвор са били нужни няколко минути“, твърди Саша.
Още по-странно е това, че на тесния перваз акуратно са подредени кутия цигари, запалка и кутийка диетична кола. 
„Ако баща ми се беше хвърлил през прозореца, те щяха да паднат, а колата да се разсипе. Но те бяха идеално подредени“, казва дъщеря му.
Поглеждайки през прозореца те забелязват, че от двете страни на перваза от външната страна има следи горе долу на разстояние от един пръст.
„Мисля, че той се е борил за живота си“, казва Саша и добавя, че никой от следствието, а по-късно и на делото не е могъл да обясни как Янг е „паднал“ върху оградата, която се намира на метър и половина разстояние.
Двете със сестра и се срещат с детектив Кристофър Хейз, който твърди, че смъртта на Янг не е подозрителна. Те заявяват пред него, че баща им се е обаждал малко преди смъртта си, за да им каже, че е в опасност. Обясняват, че няколко от близките приятели и бизнес-партньори на баща им са умрели при подозрителни обстоятелства, включително и Владимир Березовски.

След настояването на семейството полицията се съгласява да провери видеокамерите в района, но се оказва, че в момента на падането на Янг всички камери на площадчето са били обърнати на противоположната страна.
Сестрите разказаха пред нас, че на погребението към тях се приближава непознат мъж и ги предупредил „да престанат да задават въпроси“ как е умрял баща им, защото 

това не е „безопасно“

Те успяват да предизвикат второ разследване през 2015 година, което завършва, също както и при Березовски, без резултат. 
По този повод четирима високопоставени източника от американското разузнаване разказаха пред BuzzFeed, че подозират, че Янг е убит. Неговата смърт, според американското разузнаване, е основание да смятат, че руската кампания за убийства по света се засилва.
„През последните 2 години Кремъл агресивно се старае да унищожи или да принуди да замълчат враговете му в целия свят. Особено в Британия“.