Първа провокация – сръбски и гръцки интереси срещу искането Българската църква да бъде майка на Македонската

Руска намеса и липсата на характер на Св. синод могат да блокират историческия опит за единение

Патриарх Неофит и архиепископ Стефан, Снимка: .romfea.g

Само дни, след като стана ясно, че Македонската православна църква – Охридска архиепископия официално е декларирала, че е готова да признае Българската патриаршия като своя църква-майка(виж ТУК, б.р.) не закъсняха и първите сръбски и гръцки подмолни атаки, срещу историческия опит за единение.

В гръцкия църковен сайт  romfea.gr беше публикуван провокативен текст, целящ да предизвика смут сред гръцкото обществено мнение и да настрои негативно съседите срещу България.

В него Македонската църква тенденциозно се нарича «схизматична», тоест разколническа, която е готова да припознае Българската патриаршия като Църква-майка. Официалният документ, който МПЦ е приела на 9 ноември и е изпратила до патриарх Неофит и Св. синод в София се представя едва ли не като неофициален акт, защото е издаден от "разколническата" Македонска църква и се разпространява сред църковните кръгове едва ли не нелегитимно.

Според информацията на romfea.gr в македонското писмо до БПЦ се говори не само за евхаристийно (богослужебно- б. р.) обединение,  но и за историческата възможност Българската патриаршия да стане църква-майка на Македонската църква. В гръцкия православен сайт се посочва още, че в последно време е имало официални и неофициални контакти между представители на Българската патриаршия и "разколническата църква". Припомня се, че предишният председател на БАН, академик Воденичаров подкани патриарх Неофит да заеме мястото си като духовен баща и да разбере, че е правилно

да подкрепи хората в Македония

Но, Светият синод на Българската патриаршия, въпреки разговорите с представители на ФИРОМ (FYROM-международното наименование на Република Македония от страните, които не признават конституционното й име - б. р.), се страхува да направи първата стъпка, се казва в гръцкия текст.

Romfea.gr акцентира още, че трябва да се отбележи, че българският Патриарх официално и многократно е приемал «разколниците», а Българската църква свободно използва името Македония и Македонска църква, се казва още в провакативната публикация.

Според източници на Faktor.bg от църковните среди, зад медийната провокация в Гърция стои сръбското изкуствено образувание в Македония -  ПОА (Православна охридска архиепископия на Йоан Врнишковски) и по конкретно епископът на ПОА - Давид, който има много добри контакти в Гърция и дори е добър приятел с редактора на религиозния сайт.

В действителност ПОА е сръбски филиал в Македония, който цели от години да подчини Македонската църква на Сръбскта и да я отдалечи от Българската. Факт е, че македонските духовници от години водят духовна битка и се опитват да разобличават сръбската църковна агентура, действаща на територията им. Преди време ПОА спечели съдебното дело срещу Македония в съда в Страсбург, и беше регистрирана като Гръко-православна Охридска Архиепископия на Печката Патриаршия (Greek-Orthodox Ohrid Archidioese Of The Peć Patriarchy). Само този факт красноречиво показва, че са платени  духовници от Министерството на вероизповеданията на Шумадия, област в Сърбия и работят за техните геостратегически интереси. „

Македонски и български духовници са категорични, че исторически и правно Охридската архиепископия никога не е била част от Печката Патриаршия, а напротив

Печката патриаршия произхожда от Охридската архиепископия,

която въпреки канона, се отцепва през 1219 година.   

Духовникът, който предаде интересите на МПЦ е Йоан Врнишковски. През 2002 година Сръбската и Македонската църкви  водеха преговори за признаване, но реално само Вранишковски подписа условията на сърбите, а те за благодарност го назначиха за екзарх на целия диоцез на Охридската архипископия. От 2008 г. отцепникът Врнишковски живее в Гърция и Сърбия. През 2010 г. бе арестуван в България по заповед на Интерпол за насаждане на етническа и религиозна омраза, но Софийският апелативен съд отказва да го екстрадира в Македония, и той се укри отново в Гърция. Врнишковски се изявява като отявлен сърбоман - предаде Архиепископията в сръбски ръце без никакво право. Преди да направи това национално предателство самия той казваше че автокефалията на МПЦ-ОА може да стане единствено чрез Българската Патриаршия(виж  в галерия факсимиле от изявление на Вронишковски, б.р.). 

До този момент от

Св. Синод запазват пълно мълчание

за историческото искане на македонските духовници. Протакането на конкретен отговор и решение за сега са единствено в полза на сръбското и гръцкото духовенство, което от векове се опитва да подчини на интересите си и да неглижира съществуването и влиянието на БПЦ. Твърде опасно е и обстоятелството, че Руската православна църква има трайни интереси на Балканите и винаги се е съобразявала с гърци и сърби. В замяна на това обаче БПЦ през последните години демонстрира притеснителна обвързаност с Руската църква, а тази близост може да се окаже пагубна за въжделенията на българи и македонци – да възродят духовната си православна връзка. Липсата на характер  от страна на Българската патриаршия само ще активира все повече провокации и атаки срещу опита на МПЦ да припознае Българската като своя духовна майка, каквато исторически винаги е била.