Осветиха лицата на двама от руските шпиони, готвили преврат в Черна гора

Едуард Шишмаков и Владимир Попов ще бъдат съдени за опит за убийство на премиера Мило Джуканович

Едуард Шишмаков и Владимир Попов

Европейски медии публикуваха снимките на двама мъже, които са осветени като служители на руското ГРУ (Главно разузнавателно управление на Генералния щаб) и като организатори на опита за преврат в Черна гора, съобщава atlantic-council.bg.
Това са Едуард Шишмаков и Владимир Попов, които заедно с други 13 обвиняеми ще бъдат съдени за подготовка на метеж срещу законното черногорско правителство и в опит за убийство на министър-председателя Мило Джуканович.

Най-вероятно двамата заговорници са били заснети в белградски парк преди срещата им със сръбския шовинист Александър Синджелич, нает от ГРУ като подизпълнител на плана срещу Черна гора. На втората снимка е документирана срещата между Шишмаков и Синджелич.
След провала на опита за преврат Синджелич е привлечен като свидетел на обвинението и се очаква показанията му да се превърнат в

ключов елемент от процеса

През 2014 г. Шишмаков е бил уволнен от длъжността „заместник-военно аташе” на Русия в Полша, след като полските служби разобличават шпионската му дейност. Без да губи време, агентът се прехвърля на Балканския полуостров, маскиран под фамилията Широков. Паспортът му е напълно редовен, което навява съмнения, че е бил оформен от сръбските официални власти.

На 16 октомври 2016 г., в деня на парламентарните избори в Черна гора, въоръжена група от 20 души е била в готовност да щурмува парламента и да обяви победа на определени политическа сили. След като част от заговорниците са арестувани, Ал. Синджелич прави самопризнания, че е бил вербуван от бившия руски дипломат и офицер от ГРУ Едуард Шишмаков.
В изявлението си след началото на разследването специалният черногорски прокурор Миливое Катнич съобщава, че руски държавни институции са замесени в опита за преврат, с цел да бъде осеутено приемането на Черна гора в НАТО.
Руското външно министерство, официални лица и пропутинските медии   отхвърлят очевидните обвинения: „Нас-там-нет”.
Ето какво се казва в документ на Македонското контраразузнаване: „Дейността на руското разузнаване се води от посолството на Русия в Скопие. С нея се занимават основно трима негови служители, които са офицери на ФСБ и работят с други четирима служители на Руското посолство в Скопие (от ГРУ), които са „КООРДИНИРАНИ ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ’‘.
Има си крушка опашка…