Newsweek: Убийството, което може да свърже Русия с избирането на Тръмп

Сет Рич е убит, след изтичането в медиите на мейлове за върхушката на Демократическата партия

Сет Рич

Сет Рич

73-годишният специален прокурор Робърт Мюлер разследва не само потенциален сговор между Русия и предизборния щаб на Доналд Тръмп, той се занимава и с вероятно препятстване на правосъдието от страна на Тръмп, чрез уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми, а също така и с объркващата система на финансите на семейство Тръмп.
Съдейки по това, че Мюлер вече сформира голямо жури от съдебни заседатели във Вашингтон, явно разследванията се движат бързо.
Сега, обаче, един от видните републикански юристи иска Мюлер да добави в списъка си още едно разследване – за убийството на Сет Рич, 27-годишният сътрудник на Националния комитет на Демократическата партия през 2016 година.
Рич е убит с два изстрела в гърба, когато се прибира през нощта в дома си в квартал Блумингдейл. 
Убиецът не е взел нищо от Рич и затова мнозина се отнасят скептично към официалната версия на полицията – убийство с цел грабеж.
Сред скептиците е водещият от Fox News Шон Ханити, който неведнъж е намеквал, че Рич може да е убит от демократите заради това, че той е организирал 

изтичането в медиите на мейлове, 

поставящи в неблагоприятна светлина върхушката на Демократическата партия, която активно подкрепяше Хилари Клинтън в битката и с Бърни Сандърс за номинацията за кандидат-президент.
„Ние стигнахме до извода, че това убийство не е улично престъпление“, казва Джек Бъркман, републиканец, който призова Мюлер да разследва убийството на Рич.  
В писмо до специалния прокурор Бъркман твърди, че „убийството на Рич може да се окаже липсващото звено между иначе несвързани помежду си събития, които имат отношение към сговора с Русия на президентските избори 2016 година“. 
Бъркман пише, че той е готов да свидетелства под клетва и да разкаже какво знае за убийството на Рич.
Но какво конкретно му е известно? 
Бъркман споделя, че през януари бившият служител на американското разузнаване, работещ в отдела за Близкия Изток „чул от заслужаващ доверие източник, че Рич е намерил доказателство за проникване на руски хакери в сървъра на предизборния щаб на демократите. 
Бъркман също така твърди, че преди около месец източник от Националния комитет на Демократическата партия му е съобщил, че в началото на лятото на 2016 година Рич се е срещнал с имащата връзки с Кремъл адвокатка Наталия Веселницкая,  която на 9 юни същата година е имала среща със сина на президента Доналд Тръмп-младши в Тръмп тауър.
Бъркман смята, че в яростта си Рич и е показал множество електронни писма, които скоро след това, на 22 юли бяха публикувани от  WikiLeaks, а няколко дни след публикацията Рич е убит.
Пред Newsweek Бъркман заяви, че разполага с още факти, но отказа да даде подробности.
Така или иначе той е убеден че 

тук има „руска връзка“

Той отказва да говори повече, дори не пожела да отговори на въпроса дали Рич е сътрудничил с руските агенти или, напротив, опитал се е да им попречи. 
„Не мога със сигурност да кажа какъв е бил Рич – „добро“ или „лошо“ момче“, каза Бъркман, но без да обясни какви безчестни намерения би могъл да има убитият.
Бъркман твърди, че е просто човек, който търси истината и предизвиква критиците си, които го наричат „конспиролог, търсещ внимание“.
„Моята единствена цел е да открием убиеца на Сет Рич“, казва Бъркман.
Той твърди, че няма политически мотиви, но като консервативен републиканец „не може да прости на Русия потенциалното участие в убийството на Рич и е дълбоко убеден, че Русия има някакво участие в тази смърт.
Прессекретарят на министерството на правосъдието Джошуа Стюв отказа да коментира писмото на Бъркман.
На 21 ноември 2016 година на пресконференция заедно със семейството на Сет Рич Бъркман се 

закле да разкрие убийството

 Но когато започва да става ясно, че към убийството имат някакво отношение руснаците, семейство Рич се оттегли от сътрудничеството си с Бъркман.
Предположенията, че убийството на Рич може да е свързано с кампанията на Тръмп или с действията на Русия против Хилари Клинтън обикновено се отхвърлят като конспирологична теория.  Според отчета на организацията The Profiling Project, в която работят аспиранти, специализиращи съдебна психология  от Университета „Джордж Вашингтон“, Рич най-вероятно е убит от „наемен или сериен убиец“, а вероятността да са намесени руснаците е определена като „ниска“.
Но има и други усложнения. В иск от миналата седмица, частният детектив Род Уилър твърди, че телевизия Fox News, свързана с Белия дом, е скалъпила историята, в която Рич е превърнат в централна фигура в историята с изтичането на информация от щаба на демократите, за да отвлекат вниманието от разследването на сговора с Русия.
В писмото си до специалния прокурор Мюлер, Бъркман се позовава на иска на Уилър, като още един аргумент да започне разследване на смъртта на Рич.
„Не можем да оставим неразкрити убийства като това на Сет Рич“, казва Бъркман. 

Превод: Faktor.bg