Навални показа с дрон секретна резиденция на Путин(видео)

Луксонзият имот се води на името на близки приятели на руския президент

Алексей Навални

Алексей Навални

Опозиционият лидер Алексей Навални показа във видеофилм нова гигантската корупция, свързана с руския президент Владимир Путин.  Разследването на опозиционера беше пуснато в глобалната мрежа снощи, но само за няколко часа има 1.6 милиона гледания.

В разследването става дума за секретна вила на Путин, построена на остров Лудачной. За нея потвърждават източници  от местната администрация, разказват граждани и журналисти. Путин е почивал наскоро на тази вила в компанията на близки приятели. Тя се намира в Ленинградска област, в залива Виборг, на около 12 мили от руската граница с Финландия. Паркът  на резиденцията е на площ от 50 хектара. В нея има няколко луксозни апартамента, басейн със златни плочки и дори площадка за хеликоптери. Преди на това място се е намирала известна вила, строена в началото на 20 век. Там дори е сниман филм за Шерлок Холмс, но днес  всичко е преустроено в луксозна резиденция. 

Привидно имотът и земята нямат връзка с господаря на Кремъл. Големият участък от земя е даден под аренда първоначално на Сергей Руднов. Той е син на Олег Руднов, починал наскоро – шеф на медийната група, но близък приятел на Путин. Стара вила в райна също е дадена на Руднов  под аренда, а той я превръща в музей на Путин. Там са събрани много лични вещи на Путин и дори първият му Запорожец. Руднов има съвместни фирми с хора близки до Путин като Сергей Ролдугин – виолончелиста, който е и доларов милиардер, а богатството му е скрито в Панамските архиви. Същата тази земя и вилата,  превърнати в супер луксозно имение от 2005 г. са дадени под аренда на друг близък до Путин – Сергей Колесников. Местните разказват, че районът около вилата се пази строго с кучета и специална охрана, никой не може да пристъпи там, даже взимат насила мобилните телефони на хората, за да не могат да снимат. Вилата е под свръх секретен режим. Според някои строителни документи вилата се води като резиденция на висшия команден състав. Но в случая явно става дума за огромна корупционна схема при която лични активи на Путин са записани на името на други хора и фирми, предимно близки до него, които през последните години са се обогатили много, посочва Навални. Той  показва от полета на дрон филм за вилата на Путин. В официалната декларация на Путин за имотното му състояние обаче няма и дума за този скъп имот.

Това е невероятно корупция, тя е причината за бедността в Русия, посочва опозиционният лидер. Той приканва руснаците да подкрепят кандидатурата му за президент като обещава да изправи пред съда всички корумпирани.  Ако гласувате за Путин, всичко това ще продължи и вие ще бъдете ограбвани, предупреждава руснаците Навални.

През март Навални показа вилата на Медведев, а разследването му предизвика бурни протести в десетки градове на Русия.