МВР вади от „моргата” участие на Райко Кръвта в разстрела на Главния

Само три дни преди да се вършат на 25 август  8 години от убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев изникна нова уж сериозна версия за извършителите на атентата.

Възможно е екзекуторите да са били  хора от пернишката престъпна група, станала популярна като "Килърите 3". Тя бе задържа само дни, а като неин тартор се сочи Бай Васо – бащата на разстреляния преди време Райко Кръвта. Версията, че главорезите от миньорския град са забъркани в убийството на Главния потвърди пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

"Определено има данни в тази посока. Нека не навлизаме в детайли. Когато има влязла в сила присъда, тогава можем категорично да твърдим кой е извършил определено убийство, кой е организатор, поръчител и т.н. В момента се връщаме назад по абсолютно всички случаи, за които имаме данни, нови свидетелски показания и т.н. Проверяваме ги активно и както виждате, не правим разлика между знакови убийства, поръчкови убийства или битови".

"Задържано е още едно лице от тази група за мокри поръчки от Перник. Изровени са тленните останки на още един труп. Днес трябва да са готови резултатите от ДНК експертизата. Очакваме това да е тялото на Теодор Неофитов. Очакваме и експертизата на оръжието, открито при обиските", каза още Лазаров.

По повод сътрудничеството на осъдени престъпници с МВР в последните дни, Лазаров каза: "Всеки, който е извършил престъпление, ще си понесе съответната наказателна отговорност. Аз сътрудничеството с органите на прокуратурата и на МВР го разглеждам като техен законов ангажимент".

"Към момента няма информация, че бандата на Валентин Янев - Бореца и Мартин Антов да е свързана с убийствата на радиоводещия Боби Цанков и писателя Георги Стоев", добави Лазаров. 

Неофициални източници заговориха още след ареста на бандата, че

Бай Васо бил готов да проепе

за убийството на Георги Илиев.

Собственикът на "ВАИ Холдинг" Георги Илиев бе поразен от професионален снайперист, който от 700 метра го уцели в сърцето Най-вероятно килърът се е криел в 10-етажния хотел "Тракия", който се намира срещу увеселителния комплекс "Мултиплейс". Част от него е заведението "Буда бар", където Илиев пристигнал на 25 август 2005 г., за да полее победата на отбора си “Локо-Пловдив” срещу ОФК “Београд”. 

Всъщност  версията с участието на Райко Кръвта съвсем не е нова. За нея се заговори още часове след разстрела на Жоро Иилиев. Със сигурност се твърдеше, че именно пернишкият висаджия  осигурява на украинеца Олег  немска пушка "Аншуц" със снайпер и лазерна оптика. А по-късно Кръвта е ликвидиран като част от отмъщението за висаджийския бос. Въпросът е защо тази гореща следа бе подмината от разследващите и сега отново се вади от  криминалната морга и се претопля.

Всъщност версиите за ликвидирането на Георги Илиев се разтягат като дъвка вече осем години, но без сериозен резултат.

Една от първите интерпретации на покушението дава тогавашният шеф на РДВР-Бургас ген. Красимир Петров: Има връзка с последните разстрели в София. Няма да е изненадващо, ако мотивите за убийството на Клюна и Георги Илиев се окажат еднакви. Ген. Петров твърди още, че структурите на хората, които са заподозрени за поръчители и организатори на взрива срещу Рали Пенков в Обзор, са били в топла връзка с групировката на Илиев. Всички знаят, че Митьо Очите и Страхил Капелов стоят в основата на скандала и изнудването на Рали Пенков. Очите гравитира около структура, която е на Георги Илиев, и там може да се търси някаква следа, коментира ген. Петров.

Според бившия главен секретар на МВР о.з. генерал Славчо Босилков има две основни версии за поредното убийство на бизнесмен. Едната е свързана с конфликт на бизнес интереси, а втората - с ликвидирането на хора от криминалния контингент, за да може на тяхно място да дойдат други - с по-добър имидж.

Босилков смята, че това показва, че в сенчестия свят в страната има други хора, които не излизат на светло и които се опитват да изчистят образа на българския бизнесмен, особено преди влизането на страната ни в ЕС. Има нежелание от страна на служители на МВР да бъдат разкривани поръчковите убийства, извършени през последните четири години, твърди тогава Босилков.

Журналистът и писател Бойко Беленски пък твърди, че са правени няколко опита да убият Георги Илиев, а екзекуцията му се осъществява с помощта  на човек от охраната на боса. 

Един от вариантите е бил на 22 юли (рождения му ден) същата година. Но е имало прекалено много охрана. Последната операция е трябвало да бъде дублирана, защото първоначално не се е знаело дали той ще се върне отново в Слънчев бряг след онази прословута футболна среща на “Локомотив” (Пд) или директно от стадиона ще отпътува за "Мария Луиза" в София. Всичко е трябвало да се реши само за някакви си тридесетина минути. Това навежда на мисълта, че човек от екипа му, съзнателно или не, е бил недискретен. Преди да го убият, изпълнителите на поръчката са били наясно с всичко – че е без бронежилетка, къде ще отиде след мача, всичко. Подочух, че човекът, който е снасял случайно или нарочно информация, е бил закодиран с псевдонима „Вендузата”. Все пак, за да организираш такова перфектно убийство, се изисква специална организация и много професионализъм, казва в коментарите си Беленски.

Преди две години от родните служби изтече целенасочена информация, че

физическият убиец е 33-годишният украинец Олег Ищенко,

 снайперистът, който убива Илиев и умира само две седмици след изпълнението на поръчката.

Трупът му е открит във Варненския залив от ветроходци на 4 септември 2005 г. Тялото му е омотано 6-7 пъти във верига, заклещена около кръста с болтове и здраво закрепена с 50-килограмов камък. Лицето на наемника е изцяло обезобразено, а пръстите му са отрязани, така че да не могат да се вземат отпечатъци. ДНК-профилът, който е извлечен от трупа, пък не фигурира в базата данни нито на МВР, нито на Съдебна медицина.

Едва след година информатор от подземния свят пропява на МВР, че трупът е на украинския наемник. Ако Олег е килърът, то и до днес остава загадка кой плаща на Ищенко да очисти Главния, питат криминалисти. 

Те разглеждат няколко версии -  заради сложните отношения, които Жоро Илиев поддържа с останалите мафиотски синдикати в родината. Според едни поръчката е дошла от хора под Главния във ВИС-2, според други - от босовете на СИК братя Маргини. Трети са категорични, че Жоро е очистен от родните служби за сигурност, тъй като пречел на влизането на България в ЕС.

Мъртвешка тишина

около разстрела  на подземния бос бе нарушена преди време от родните спец-службите с друга нова версия. Благодарение на работата на чужди разузнаватели се стига до развръзката, че килърът на Жоро Илиев и Емил Кюлев е един същ. Става дума за човек, нает от Кирил Цветанов – Буята. Наречен така, поради буйния си нрав, Киро Буята или Малкия, както е известен още, бил прибрал за тази си мръсна работа общо 240 хиляди евро. 200 хиляди от тия пари са цената за очистването на висаджията Георги Илиев, а едва 40 хиляди евро, за да се премахне банкерът Кюлев. За поръчители се спрягат братята Маргини.

Така истината за убийството на Жоро Илиев  осем години е обречена на митовете. Сега съпричастността на убития Райко Кръвта и бандата на баща му се вади на преден план от МВР, но до сериозна следа може да се стигне, само ако човек от бандата – свидетел или пряк извършител пропее и то с ясни факти и доказателства.