Mediapart: Кремъл се е инфилтрирал в Елисейския дворец

Как с помощта на ГРУ и във Франция стана модерен девизът: „Прощавай, правова държава! Добре дошла, мафия!”

Пиер Афнер

Путинските мрежи във Франция проникват в политическите организации, профсъюзите, бизнес кръговете и т.н. Руските спецслужби наследиха от съветските времена методи на вербовка, които позволяват да инфилтрират "къртици" в най-високите държавни ешелони. Последният в техните редици е Александър Бенала*.

Путин е покровител на Искандер Махмудов, член на Измайловската престъпна група. Той нарича себе си "войник на Путин", а бизнесът му процъфтява благодарение на президента.

Емануел Макрон е покровител на Александър Бенала и жандармериста Венсан Краза. Президентът им е предоставил пълен имунитет и изключителни права.

Протежетата на Елисейския дворец

са използвали своите отношения с Макрон, за да подпишат с Искандер Махмудов договор за предоставяне на "охранителни" услуги. Руският олигарх има значителни интереси във Франция и в Европа като цяло и затова се нуждае от закрила на най-високо равнище. Махмудов може да позвъни на зависимия от него Бенала, в когото Макрон се вслушва. Нима е възможно да бъде намерен по-добър посредник в делата с президента на Франция?

Майсторският ход на Махмудов е в това, че той е завербувал човек от най-близкото обкръжение на президента. Макрон е готов на политическо и нравствено самоубийство, за да защити близкият си приятел. Възможно е, Макрон да е "заложник" на Бенала, който явно знае твърде много неща за президента. 

Прощавай, правова държава! Добре дошла, мафия!

Казват, че в Русия можеш да получиш всичко, ако знаеш отговорите на два въпроса: "Колко трябва да дадеш и на кого?" За руския милиардер първият въпрос вече няма голямо значение. Махмудов може да плати. Може да пожертва няколкостотин милиона евро, за да спаси милиарди. Главният въпрос е - на кого трябва да се плати. Необходимо е да бъдат "заинтригувани" персони от най-висок ранг. "Да заинтригуваш" е евфемизъм на мафията, който означава "да купиш". В Русия говорят за "чадър", тоест, за покровителство от административната, политическата или съдебната власт, което позволява безнаказано да се нарушават законите. Именно от него в голяма степен зависи успехът на бизнеса.

Александър Бенала и жандармерийският офицер Венсан Краз паралелно с работата си в Елисейския дворец подписали и печелившо споразумение с измайловската ОПГ, представлявана от Искандер Махмудов.

Федералната служба за сигурност (наследницата на КГБ) контролира дейността на мафията в Русия, а ГРУ — в чужбина. 

Президентът заяви, че се опасява от манипулации от страна на Русия във Франция. Той се тревожи по повод информациите, които разпространяват във Франция кремълските медии. Но френските спецслужби и той самият не проявяват особен интерес към осъдителните отношения на Александър Бенала и Венсан Краза с руските мрежи във Франция. 

Трудно е да бъде обяснено възнаграждението от 300 000 евро за хипотетична временна охранителна дейност. Може би в замяна са предоставени някакви други услуги или сведения? Александър Бенала беше вътрешен човек в Елисейския дворец. Той беше посветен в тайни на националната сигурност и отбраната. макар че не заемаше официална длъжност, до 11 януари той е разполагал със свръхзащитен телефон, каквито ползват военните за връзка с президента Макрон и неговото обкръжение. 

Какво е изтъргувал Бенала срещу тайните, които е знаел? Финансова щедрост от чужди граждани за себе си и Краза? И защото властите позволиха на двамата да се срещнат, за да организират "изчезването" на компрометиращи материали.

Както е известно, ГРУ с голям интерес следи развитието на събитията във Франция. На 1 декември мой приятел от Русия, който не говори френски се изгубил в Париж и попитал за пътя група "жълти жилетки". На английски със силен руски акцент той се обърнал към група протестиращи от 4 души. По думите му, трима от тях се отличавали със своята "славянска външност" и "спортно телосложение". Те му отговорили също на английски, при това също със силен руски акцент. Когато приятелят ми разбрал, че събеседниците му са руснаци и се обърнал към тях на руски те незабавно се "изпарили". Явно да не става ясно, че руснаци участват в протестите на "жълтите жилетки".

Емануел Макрон обвинява руските медии в намеса във вътрешните работи на Франция, но се съгласява с това, че 

руската мафия си е намерила "сътрудник" в Елисейския дворец

По-детайлно проучване на личността на Искандер Махмудов, може би ще ни помогне да разберем поведението на френския президент. В крайна сметка всичко се свежда до "големите финанси".

Искандер Махмудов е направил състоянието си в суровинния бизнес.  

През 1984 година той получава диплома за военен преводач от арабския отдел на факултета за Близък и Далечен Изток на Ташкентския държавен университет. В съветските времена  работи като преводач в Либия, Ирак и за узбекски търговски компании.

1990 година е решаваща за Искандер Махмудов. Той се премества в Москва и се запознава с братята Чорни от Измайловската ОПГ, която е една от най-старите в Русия. Името и е свързано с хотелския комплекс построен в Измайловския парк в периферията на Москва за Олимпийските игри през 1980 година. Той има хиляди стаи и апартаменти. Мафията контролира стотици работещи там проститутки. Печалбата от проституция и рекет се превежда на сметки в чужбина, предимно в Европа. Освен това, мафията е ангажирана в препродажбата на суровини, собственост на Искандер Махмудов и неговите партньори - братята Чорни. Това им позволява да "оптимизират", както обича да се изразява президентът Макрон, данъците си в Русия. 

Цената на препродажбата се занижава. От самото начало на разпродажбата на съветското имущество Искандер Махмудов участва в приватизацията на алуминиевия завод в Казахстан, както и редица минодобивни и металургични комбината в Русия, като купува акциите им и/или става техен директор. Тази приватизация е резултат от безжалостното противопоставяне между олигарсите и персонала, който се опитвал да запази предприятията. Искандер Махмудов разгонвал работниците, които блокирали пътищата към заводите с водомети при температури от -20 градуса. Протежираните от властта олигарси трупат добри печалби от грабежа на държавното имущество.

От 1995 година Махмудов и братята Чорни вземат под контрола си минодобивната промишленост в Сибир, Урал и в Централна Русия: въглищни шифти, преработвателни заводи, производство на алуминии, никел, мед и кобалт. При това, заради избягването на данъци в Русия, експортът се осъществява понякога на загуба. "Оптимизацията" се осъществявала в Европа. От първата половина на 2000-те износът на мед от Уралската минно-металургична компания на Махмудов минава през офшорката "Гленкор", която го препродава на Лондонската борса по световни цени. Същото ставало и с износа на компанията "Кузбассразрезугол": въглищата отивали в австрийската "Крутрейд" и "Гленкор".

Но тези нарушения абсолютно не вълнуват руските и европейските власти. Искандер Махмудов купува имущество във Франция, включително и яхтата "Предейтор" за 70 милиона евро. За да осигури имуществото си и собствената си сигурност във Франция той се нуждае от защита. Затова създава връзки по върховете на държавната власт с помощта на Бенала и Краза. 

Корупционната сделка му струва 300 000 евро

Макар че, тази сума може да е била и аванс. 

Руската мафия тихомълком си създава връзки и Искандер Махмудов правилно си е избрал "чадъра". 

Махмудов поддържа тесни отношения с цялата руска мафия. Испанската полиция го разследва заедно с Олег Дерипаска по делото на Генадий Петров за пране на пари. Той е от тамбовската ОПГ и е обвинен в рекет, търговия с наркотици и търговия с влияние. "Кръстникът" на тази мафия е Путин, включително и на Генадий Петрова и Искандер Махмудов.

Френската държава не е изключителна собственост на Макрон, ние искаме да бъдат осветени тъмните дела на мрежите на руската мафия във Франция, особено на тези, в които е забъркан Александър Бенала.

Пред "Медиапарт" Бенала посочи, че пази на мобилния си телефон кореспонденцията с френския президент, въпреки че по-рано Макрон увери, че е престанал да общува с Бенала след уволнението му.

На 20 февруари Комисия във френския Сенат настоя за разследване на трима съветници на президента Еманюел Макрон след разкриването на "сериозни пропуски" в начина, по който правителството е действало в скандала "Бенала".

Сенаторите обвиниха тримата съветници, включително шефа на кабинета на Макрон, в лъжесвидетелстване и противоречиви становища по случая.

*Александър Бенала, бивш бодигард на Макрон, бе уволнен миналото лято, след като бе публикуван видеоклип как той упражнява насилие над демонстранти в Париж. В резултат Бенала бе отстранен от поста, след силен медиен, политически и обществен натиск. Бившият бодигард на президента изпълнява ролята и на помощник на началника на кабинета на Макрон, при което му е даден апартамент в луксозен квартал (същият, който един бивш френски президент беше използвал за незаконната си дъщеря) и дори автомобил с личен шофьор и полицейска сирена към него. Бенала притежава и най-високото ниво на достъп в парламента.

Превод: Faktor.bg