Кремълският фонд „Горчаков” развързва кесията с рубли за грантаджии в България

Финансирането на проекти се превръща в инструмент на путиновата пропаганда и хибридната война у нас

Руският културно-информационен център в София обяви на страницата си, че Фонд „Горчаков” започва да приема проекти за получаване на грантове за първото полугодие на 2019 година. За  финансиране от фонда могат да участват руски и чуждестранни неправителствени организации, които предлагат проекти, отговарящи на основните цели и ценности на фонда. Крайният срок за кандидатстване е 15 май тази година. 

Любопитен факт е, че Фонд „Горчаков” е създаден през февруари 2010 година по личното разпореждане на руския премиер Димитрий Медведев. Той се 

финансира изцяло от руската държава,

а това несъмнено означава, че приоритетни ще бъдат проекти, които отразяват актуалните геополитически интереси на Кремъл. Финансираните проекти, особено в България, ще бъдат инструмент на руската държавна пропаганда и ще обслужват цели на хибридната война, която Москва води в държави от ЕС и НАТО. Стратегията им за България е ясна – отдалечаване на страната от евроатлантическите структури, насаждане на скептицизъм и недоверие към Запада, зачистване на прозападния елит и ориентиране на България в орбитата на Евразия и Кремъл.

И до сега много русофилски и леви организации се финансират неофициално от Москва, но фонд „Горчаков” вече предлага това да става легално. Друг е въпросът дали ще има пълна прозрачност – кои неправителствени организации ще получат грантове в България, но и какъв е размерът на отпуснатите им пари.

За България финансирането на руски стратегии на наша територия чрез фонд „Горчаков” има и друго

важно за националното ни достойнство и идентичност послание

Княз Горчаков е един от най-изтъкнатите дипломати на имперска Русия. Министър на външните работи на Русия (1856-1882). Държавен канцлер. Близък сътрудник на император Александър I. Името му се преплита и с драматични моменти от българската история.

Князът се оказва главно действащо лице около незаконния съдебен процес, довел до обесването на Левски. За това свидетелства писмо от 25 януари 1973 година на граф Игнатиев до княз Горчаков. Оригиналът беше открит преди година в архива на Патриарх Кирил, съхраняван в ЦДА (виж ТУК оригинала на писмото на френски и български, б.р.). В него Игнатиев докладва самодоволно на княз Горчаков (държавен канцлер и министър на външните работи на Руската империя), че относно „процесът” османските власти са „последвали нашите съвети”, а „Софийското съзаклятие е получило задоволително решение“. Игнативев се подписва в края на писмото: „ най-смирен и най-покорен слуга”. От кореспонденцията между двамата става ясно, че графът се отчита пред държавния канцлер, тоест – поръчката за „Софийския процес” е дошла от Горчаков и той е направлявал руските интереси около съдбата на Апостола и никнещите по това време революционни комитети.

На Берлинския конгрес през 1878 г. Горчаков ръководи руската делегация, а по негово настояване Добруджа е откъсната от България и дадена на Румъния. Така над 50 хил. добруджански българи стават роби на румънците. А граф Игнатиев лъже българите, че временно са под румънска власт. Така Русия отново вбива клин между Българи и Румъния за години напред.
Най-скандалното днес е, че от фонд, наречен на името на човек, който е бил враг на България и е работил срещу интересите й, ще се раздават грантове за пропаганда и кремълско влияние в страната ни.