Кремъл клонира фалшива ЧВК за прикритие на "Вагнер"

"Вега" - руско-украинска частна военна компания, бойците й тренират в Сирия, съставена е от представители на палестинската диаспора

Бойците от "Вега"

Бойците от "Вега"

Conflict Intelligence Team (CIT)

"Лива ал-Кудс" тясно си сътрудничи с руските военни, например, по време на обсадата на Алепо през 2016 годин. От тогава сътридничеството на руския контингент с групировката непрекъснато укрепва: през 2017–2018 година. "Лива ал-Кудс" участва във всички големи военни операции против сирийската опозиция и ИД заедно с руската армия. Групировката провъзгласява като своя цел "освобождението на всички територии на Палестина", в нея 

воюват деца-войници,

 което е нарушение на международното хуманитарно право.

По данни на ливанското издание Al-Modon, от началото на  2019 година руската помощ за "Лива ал-Кудс" значително е нараснала: групировката има стотици нови членове и нейните бойци дори се бият на страната на руснаците в конфликта между проруските  и проиранските групировки вътре в проасадовската коалиция.

От 20 януари в социалните мрежи на бившия кореспондент на ANNA News Олег Блохин започнаха да се появяват снимки на военни инструктори с георгиевски лентички и нашивки с цветовете на руското знаме. По-късно той публикува снимки на същите инструктори с нашивки на частната военна компания Vega Strategic Services Ltd. 

На 25 януари Олег Блохин публикува пост, в който се говори, че е завършен "подбора и комплектовката на групата курсанти" и разказва, че те заминават на обучение в различни части на Сирия: Дейр-ес-Зор, планинските райони на Латакия, Хама, Идлиб и района на Ет-Танфа. 

През 2017 година Олег Блохин стана автор на мистификацията за така наречената ЧВК "Туран", която уж била съставена от мюсюлмани от бившите територии на СССР. Но за разлика от "Туран", "Вега" се оказа напълно реална частна военна компания.

Нашивките на униформите на инструктурите сочат тяхната принадлежност към Vega Strategic Services. Компания с такова име е създадена през април 2011 година в украинския град Николаев от бивши членове на международни елитни и специални части от Русия и Украйна. Копанията е 50% собственост на украинския гражданин Анатолий Смолин, който се води и неин директор. Вторият директор е неизвестен.

Компании, свързани с Vega Strategic Services, работят в редица страни: Сирия, Великобритания, Германия, Тайланд, нейни представителства има в Русия и Украйна.

Смолин е завършил Военно-морско училище, служил е във ВМФ и КГБ на СССР, а по-късно и в оперативни подразделения на МВР на Украйна, в "Беркут", н Управлението за борба с организираната престъпност и в Отдела за борба с бандитизма.

От 1997 година се занимава с охранителен бизнес, а от 2019 година е съсобственик на  "Аларкон Бруно Дезіре" и "Аларкон Брюно Дезіре", и едноличен собственик на "Вега Стратеджик Сервісес", название което напълно съвпада с кипърското име на "Вега".

Има достатъчно информация, че Анатолий Смолин е участвал в групата, която е тренирала "Лива ал-Кудс" в Сирия. 

Вторият гражданин на Украйна, работещ във "Вега" е Дмитрий Джиникашвили от Одеса. От 2013 година той работи в "Славянския корпус" (Slavonic Corps Ltd.), където отговаря за сигурността на VIP-клиенти и нефтогазови комплекси в Сирия. 

От 2016 година Джиникашвили е последователно оператор, ръководител на службата за сигурност и началник на медицинската служба в ANNA News. В ANNA News най-малко до пролетта на 2017 година работи и Олег Блохин, който публикува снимките на служителите на "Нега", обучаващи бойци на "Лива ал-Кудс. 

Към създаването на "Вега" отношение има и Андрей Кебкало, основател на друга частна военна компания — Omega Consulting Group. Андрей Кебкало не отрича, че заедно с Анатолий Смолин е създал "Вега". 

"Вега" вече е пребазирана в Русия и работи в Сирия,

 в интернет има много снимки, които, по непонятна за мен причина се достъпни за всички. Участието в подобни действия трябва да се осъществява значително по-дискретно", казва той.

Публично Анатолий Смолин се представя не само като учредител на Vegacy Strategic Services Ltd., но и като директор на "Легат" - компания, която по същество е руско отделение на "Вега".

На сайта на компанията се посочва, че компанията предлага услугите си не само на територията на Русия, но и в чужбина.

Адресът на московския офис на "Легат" посочен на сайта, позволява да бъде открито и юридическото лице, на което е регистрирана компанията.  Това е компания със същото име и собственост на руските граждани Игор Страмилов и Валерий Засенко. 

Страмилов е руски бизнесмен, който казва за себе си, че преди е бил "офицер от държавна сигурност", смята, се че именно Страмилов е вторият, тайнствен, собственик на Vega Strategic Services Ltd, който е скрит зад кипърска офшорка.

Съдейки по разказите на основателя на компанията Анатолий Смолин, ЧВК "Вега" се появява в Сирия през лятото на 2018 година. По думите му, по покана на сирийската страна, наемниците от "Вега", заедно с местната полиция охраняват важни международни събития. 

В рекламните видеа, публикувани на сайта на "Вега" има и кадри от Сирия, на които се виждат бойци от "Лива аль-Кудс". На кадлите се виждат наемници от "Вега" в предградията на Дамас или в руините на Басра, в южна Сирия.

Съдейки по всички "Вега" е първата класическа частна военна компания, която действа в Сирия в интерес на силите на Асад. Ако вземем предвид тясната връзка между "Лива ал-Кудс" и руския контингент в Сирия става ясно, че "Вега" като минимум работи там със знаниието на руското военно командване.  

При това въпросът, кой именно финансира дейността на "Вега" в Сирия засега остава отворен.

Оказва се обаче, че "Вега" е известна на Службата за сигурност на Украйна и, че компанията е 

прикритие за дейността на ЧВК "Вагнер"

По информация на украинските спецслужби снимките на бойци от ЧВК "Вега" са "постановка" и на тях са заснети наемници на ЧВК "Вагнер".

Смолин и Джиникашвили са се преселили в Русия през 2013 година, а от 2014 година московският им филиал се използва от руските спецслужби за вербовка на наемници, които да воюват в Донбас.

От 2011 година Дмитрий Джиникашвили ръководи на територията на Украйна проруската организация "Нито крачка назад", през 2014 година воюва в Източна Украйна, а през 2016-2017 година се намира в Централно-африканската република в състава на ЧВК "Вагнер".

Джиникашвили работи и като инструктор в международния център по бойна и специална подготовка "Вълк", който по данни на украниското контраразузнаване се занимава с вербовка на агентура на територията на европейските страни под прикритието на специални лагери за чуждестранни паравоенни структури.

От 2014 година, след анексирането на Крим, Анатолий Смолин прави опити да възстанови контактите си с охранителните структури в Николаев с цел вербовка за руската ЧВК "Вагнер".