Кремъл готви деца за война

Руската пропагандна машина промива мозъците на 230 хиляди деца от бедни семейства на възраст над 8 години

Бъдещите вежливи "зелени човечета"

Бъдещите вежливи "зелени човечета"

Люсиен Жак,  Liberation

Стрелба с автомат "Калашников", скокове с парашут, патриотични песни: в продължение на две години руски деца и юноши, основно от бедни семейства биват подготвяни за война. Милитаристичната инициатива е част от мащабен план на Москва: с помощта на оръжието да обедини многобройните етнически групи.

През 2016 година под егидата на Министерството на отбраната на Русия е създадена така наречената "Юнармия"("Младежка армия-бел. ред.).

Организацията определя задачите си така: "От 8 годишна възраст да бъдат възпитавани младежите в патриотичен дух, да се запознават с военното наследство на отечеството, да се развива дух на колективизъм, да се поддържат моралните принципи, присъщи на руския народ, да се мотивирт и подготвят за военна служба".

"Юнармия" привлича децата като организира извънкласни занятия в училищата. Работата е там, че тези деца са от бедни семейства от руската провинция и "Юнармия" им дава възможност да спортуват, да усвояват различни умения. Организацията действа на цялата територия на Русия, включително и в Крим.  

Трудно е да приемем, че "Юнармия" е просто огромен детски оздравителен лагер с военен уклон.

На 7 ноември, в чест на битката за Москва през 1941 година, младежите и децата от "Юнармия" участват в парада на Червения площад, редом с войници, облечени в униформи от времето на ВСВ. Всяка година на 23 февруари, по случай Деня на защитника на Отечеството, децата са канени на ежегодното събиране в парка "Патриот" - огромно пространство в покрайнините на Москва, изцяло посветено на историята на руската армия. През целия ден, облечени в униформи и ярко червени барети, те слушат речта на министъра на отбраната, срещат се с военни, 

учат се да стрелят с "Калашников"

 и всичко това на фона на гигантски знамена с лика на Владимир Путин. Детски хорове гръмогласно пеят патриотични песни в прослава на руската армия: "Няма значение на каква възраст си, за да обичаш родината си", казва 17-годишната Наташа.

Паралелите между руската армия и "Юнармия" са очевидни. Нейните членове ползват привилегии за прием във "военните факултети" и стават курсанти. За какво  е нужна тази организация, чийто бюджет е тайна? Само с кадровите потребности на армията в разгара на нейната модернизация не може да бъде обяснен този подем, масово тиражиран от кремълските медии. 

"Юнармия" е нужна не само, за да доставя кадри за армията: преди всичко тя участва във формирането на консервативна идеологическа линия, която обслужва милитаризма. 

rusia_deca_armia1.jpg

"Руската военна доктрина, провъзгласена през 2016 година, определя "потенциалното разделение" на Русия като един от рисковете, който би бил използван от различни враждебни държави". 

"Всъщност става дума за постоянно мержелеещия се 

призрак на "цветните революции"

 Такива инициативи като "Юнармия" имат за цел да използват милитаристично-патриотичния дискурс, който много добре работи в Русия", коментира директорът на френско-руският аналитичен център "Обсерво" Игор Деланое. 

Работи по-добре отколкото цялата Руска федерация с нейните 150 националности и 4 основни религии, опитваща се да даде определение на национална идентичност, която може да включи в себе си както православни славяни, така и будисти от Далечния Изток и татарски мюсюлмани, без да броим етническата мозайка на руския Кавказ. 

rusia_deca_armia2.jpg

Прославянето на военните успехи спомага за обединяването на тези групи от населението. 

"Денят на Победата е единственият символ, който заличава границите между поколенията, етносите и социалните класи", казва Деланое.

До такава степен, че празнуването му прилича на държавна религия, с паради, по-мащабни отколкото в съветско време. Това е и удобно решение на проблема с противоречивото историческо наследство на съвременна Русия: Руската империя и Съветския съюз.

Такива организации, като основаната през 2012 година с указ на президента Путин "Руско военно-историческо общество" прославя победата над Наполеон през 1812 година и победата над нацистка Германия през 1945 година. И официалният дискурс превръща "вежливите зелени човечета" от Крим или руския експедиционен корпус в Русия и ги представя като

 преки наследници на минали победи

И по този начин, части от съвременната армия, наречени в чест на битки през Втората световна война, съществуват заедно с полкове, носещи имена от времето на императорската епоха. Дори православната църква, преследвана в съветските времена, сега е рамо до рамо с руската армия.

От своя страна Министерството на културата щедро финансира национални блокбастъри посветени на Втората световна война: "Битката за Севастопол"  през 2015 година, "28-те панфиловци" през 2016-та, "Несъкрушимият", но в същото време френско-британският "Смъртта на Сталин" беше забранен в Русия под предлог, че във филма "е показан нелицеприятно образът на героите от Великата отечествена война".

Резултатът от тези толкова натрапчиви внушения е такъв: ако през 2010 година, според изследвания на руския Фонд "Обществено мнение" само 22% от гражданите смятат професията на военните за "престижна", то през 2018 така смятат вече 60%. 

Що се отнася до броя на децата и юношите в "Юнармия" -  от 26 хиляди през 2016 година, през май  2018 година те вече са 230 хиляди души.