Кой е Булат Субаев и какво ще е мястото на Лукойл в живота на България?

Новият управител на петролната компания е оглавявал дъщерното дружество в САЩ

Булат Субаев

Булат Субаев

Пресслужбата на „ЛУКОЙЛ-България“ ЕООД направи едно лаконично съобщение на 19 април, касаещо новия  шеф за България и съдбата на стария.
От него се разбра само основното: 44-годишният Булат Субаев, който от 8 години е генерален директор на „Лукойл ЦИЕ и Белгия“ – дивизията на „Лукойл“ за Централна и Източна Европа, е новият управител на „Лукойл България“. 
Официалното решение е от 10 април 2019 г., като то беше публикувано в Търговския регистър на 19 април. Т.е., 

за рокадата ни беше съобщено, когато тя стана явна

 В последния възможен момент. 
Какво ли толкова потайно има в нея? Ще се разбере някой ден… 
„В Русия всичко е секрет, но нищо не е тайна”, както казвала мадам дьо Стал. 
Ключовият въпрос е защо изпращат един от най-блестящите си мениджъри точно в България, която с нейния малък пазар едва ли е толкова интересна на нефтения гигант. Сигурно си има причина, а тя може да не е само в нефтения бизнес.

Пресслужбата на „ЛУКОЙЛ-България“ ЕООД съобщи също, че „Генералният директор на дружеството г-н Валентин Златев е назначен за Председател на Контролния съвет на „ЛУКОЙЛ-България“, като заменя на тази длъжност представителя на Президента на ПАО ЛУКОЙЛ г-н Алексей Ламбин.
„Заедно със зам.-председателския пост в Надзорния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ на новата си по-висока позиция той ще координира цялостната дейност на двете дружества от групата ЛУКОЙЛ и ще осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на страната.” Дали в последните думи не е ключът от бараката

Това е цяла безбрежна тема за анализаторите -  мястото на  

ЛУКОЙЛ в социално-икономическия живот на България

За Булат Субаев в руските медии се говори много малко и много рядко, но пък  само суперлативи.
Единственото интервю, което открихме е от 2011 г., когато отива в Чехия, за местното издание T?DEN.CZ.
 Говори само за бизнес и казва:
 „Преди година ми беше зададен въпрос: как ще се развиваме? Говорих за стратегическите планове на компанията за десетилетието. По-конкретно в Белгия, говорих, че тези планове ще бъдат изпълнени по проекти, които ние сами ще разработим. Тогава никой не ми повярва, те не ме разбраха! И днес, когато тези проекти са били факт и много от нашите планове вече са изпълнени, белгийските колеги и партньори осъзнаха, че руснаците знаят как да управляват бизнес,  в крайна сметка не по-лошо от американците. В известен смисъл сме по-добри.”
Интересна констатация…
 През 2002 г. вестник “Ведомости” пуска една информация за 
Субаев, която почти нищо не казва. Просто се стреми да му създаде образ на блестящ бизнесмен.
 Той бил пример за 

целеустремен руски мениджър

Човек, който знае как да постига целите си. 
“Субаев ясно и лаконично формулира това, което иска да постигне в определен срок, определя етапите на движението си към целта, поставя  временни ориентири и описва критериите за постигането на целта. Понякога той се вглежда в този план, за да разбере колко е напреднал, дали приоритетите му не са се променили, дали не е време да вдигне летвата и да си постави по-сложни цели”, пише “Ведомости” .
Малко по-интересно е това, което споменава за него информационно-аналитичният портал „Нефтът на Русия”. Годината е 2008.
Авторът Игор Марин пише:
„Много бих искал да запозная по-отблизо читателя с Булат Субаев, удивително талантлив представител на новото младо поколение съвременни руски мениджъри, отличаващ се с дълбок професионализъм и разностранна човешка култура. Но обемът на тази статия ме принуждава да се огранича до кратка биографична бележка, която обаче обяснява много. Той е роден и израснал в семейство на работещи в нефтената промишленост, в нефтодайна Татария. Завършва училище в Когалима, което определя съдбата му. С диплома от Института, носещ името на И. М. Губкин се завръща в Западен Сибир, работи като 

оператор по добива на нефт и газ

 След това е бил ангажиран в организирането на петролни продукти в Москва, а през 2000 г. е поканен в ЛУКОЙЛ, назначен за ръководител на отдела. Като част от първата група от обещаващи специалисти на Лукойл, той заминава за годишен стаж в американската ConocoPhillips. Скоро след завръщането си в Русия получава предложение да стане изпълнителен директор по маркетинга на дъщерното дружество на Лукойл в САЩ. Там той придобива богат опит в интегрирането на чуждестранни активи в групата на ЛУКОЙЛ, провеждане на ребрандиране и организиране на бизнес според най-добрите западни модели на управленска бизнес култура. Имайте предвид, че днес Булат е само на 33 години ...”
Имайте предвид и това, че от Русия извънредно рядко, да не кажа никога,  изпращат някого в САЩ просто така.