Генерал от разузнаването: Русия е прехвърлила $10 трилиона отвъд океана, корумпира елити, създава агентура

Кремъл има агенти за влияние във всички държави, но и в различни международни институции - ООН, ОССЕ, европейските структури

Ген. Василий Богдан

Ген. Василий Богдан

Бившите съветски републики продължават да бъдат под контрола на мощните руски тайни служби, казва ветеранът от Службата за външно разузнаване генерал-лейтенант Василий Богдан.
От 1992 г. насам Русия е скрила около $ 10 трилиона в офшорки и използва тези пари за подкупване на чуждестранни служители и създаване на собствена мрежа от агенти в други държави. Това разкрива генерал-лейтенант Василий Богдан, коментирайки информация на шефа на разузнаването на Естония за влиянието на разкритата мрежа от руски агенти.
"Прибалтийските страни, граничещи с днешна Русия, са загрижени за политиката на режима на Путин към тях. Специални услуги по своите функции обикновено са разделени на разузнаване и контраразузнаване. Съгласно законодателството на повечето държави, разузнаването не се занимава с  вътрешните работи на страната. А разкриването и блокирането на работата на чужди агенти – е от компетентността на контраразузнаването. Ето защо информация за руските агенти и тяхното влияние, която обяви генералният директор на Департамента на естонското външно разузнаване, със сигурност  му е била предоставена от контраразузнаването. Световната общественост открито демонизира възможната разузнавателната дейност на Русия. Въпреки че, Русия има силни позиции в страните, които са се съгласили на това и тези, приели да бъдат част от СССР. Особено бившите съветски републики продължават да бъдат 

под контрола на мощните тайни служби

 на Руската федерация. Но това отдавна се знае. Затова и естонската позиция изглежда необичайна. 
Според генерала позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп е благоприятна за свободното функциониране на руските специални служби.
"Проблемите в трансатлантическото партньорство, непоследователната позиция на Тръмп създадат условия за руските специални служби „да ловят риба в мътна вода ". Като цяло, през 1992 г. от Руската федерация са налети във офшорки  $ 10 трилиона. С тези пари сега Кремъл корумпира световния елит, създава тайна агентурна мрежа. Ако говорим за агентите на влияние, те заемат високи позиции в страните, където пребивават, както и в различни международни институции - ООН, ОССЕ, европейските структури. Тяхната задача е да влияят върху решенията на съответните организации и правителства, в зависимост от интересите на Руската федерация. Това означава, че Москва има както възможности, така и ресурси. Но да се демонизира тяхната агентурна мрежа – аз не бих го правил“, обобщава Богдан.

На 20 юли главният изпълнителен директор на естонскато външно разузнаване Mик Маран заяви, че сред журналисти, дипломати, бизнесмени, политици и други обществени фигури в Естония са засечени  хора,  за които има съмнения, че са  руски агенти под прикритие. Той добави, че в последно време Кремъл е започнал да използва по-голям брой агенти на влияние за собствените си цели и да засилва своята роля.
"Ние ясно виждаме, че тези хора налагат руски план за действие", изтъква Маран.