Енергетиката дадена на концесия на агенти от ДС

Отново ни поляха със серия доносници, служили на всички правителства

Христо Марков 

Комисията по досиетата върши добре своята работа, спор няма, но всяка порция от доносници предизвиква отвращение, погнуса и удивление. Наистина ли сме живели в общество на доносници и предатели, носиетели на най-долните навици от времето на комунизма. Този път са експонирани доносниците-герои от Министерство на енергетиката. При това по незнайни причини настоящата министърка на енергетика /Теменужка Петкова/ не е дала  необходимите данни за проверка на „енергетиците” в министерството. Но дори и това, което ни се предлага прави впечатление. Не са малко, доста над  10 % задължителни доносници в другите ведомства, в енергетиката прави впечатление, че почти няма непредставено правителство от досегашните и няма борд в енергетиката, който да не е сериозно представен от

 „отбора на ДС”

  В началото на прехода един виден енергетик ми разказваше, че в техния отрасъл няма прошка и пропуск: „Или трябва да си виден партиен другар или да си активен доносник на милицията….”, така ми разказваше и сега се убеждавам колко е бил прав. В този отрасъл на икономиката започнаха и първите поръчкови убийства, останали по правило не разкрити. Нали си спомняте, че по времето на Жан Виденов двама видни другари на Луканов бяха убити в автомобила си на най-оживеното кръстовище в Инстанбул. И двамата бяха служители на Министерството на енергетиката. Така си и заминаха – като жертви на отрасъла и едва ли и някой се е постарал да открие повечко за тях. Последваха още и още, та чак до самия Луканов като виден фактор в „Топенерджи”, после минаха пореда си и Илия Павлов, и Емил Кюлев, кото се опитаха да навлязат в енергийните потайности.
Какво ни прави впечатление от новите „герои“ на ДС. На първо място най-достойно са представени произлезлите от „Мултигруп” - "Минпроект" ЕАД и "Булгаргаз-Холдинг" ЕАД. Почти няма борд на директорите без да са представени служителите на ДС, а понякога и целият състав е от техни служители. Неприятното е, че са все млади хора. Например агента Дончо /Александър Давидов/ е вербуван още като 25 годишен младеж,  през 1987 год. в Хасково като част от Шесто управление. Агента Младенов /Божан Стоянов/ като член на Съвета на директорите на "Булгаргаз-Холдинг" ЕАД също още като 25 годишен е инсталиран в структурите на ДС. Дори след години тайните кадровици не пропускат да му осигурят писта за добро кариерно развитие. Колко разбират двамата от енергетика остава сложен въпрос.
Особен афинитет към щатните доносници имат в "Булгаргаз" ЕАД. Там няма пропуск – Съветът на директорите по принцип е пълен с щатни служители на тайните служби. Като Ботьо Велинов от партизанското пазарджишко село Лесичево или Валентин Радомирски от РУ – ГЩ, т.е. военното разузнаване.
В „Булгаргаз” се подвизава и една крайно известна фамилия в ДС – тази на милицонера Агайн. От 1946 год. няма списък на ченгетата и офицерите от ДС без да присъства някой от фамилията. Сега тук фигурира Венцислав Иванов Агайн като щатен служител на ДС – ПГУ, издига се до началник на отдел, а през 1989 год. е изпратен в петмесечна школа на КГБ в СССР. Очевидно другарите са се погрижили да си подготвят „ценните” кадри на партията.
Доста представително е и присъствието на ДС-кадри в управителните тела на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД. Такива са Георги Георгиев/агент Костадинов/, Димитър Николов/агент Николай/ - той е от квотата на СДС при Иван Костов, от същата квота е и Живко Гърдев /агент Станков/. Депутатът от БСП във Великото народно събрание Красимир Николов от Тетевен е представен като агент Марк и е бил в управата и на Булгаргаз, и  на Марица-Изток. Празно няма, пропуск – няма, енергетиката методично е запълвана само с кадри излезли от крилото но ДС без значение кой управлява – всичко е 

под ножа на всесилната ДС

 Има и един изпълнителен директор на НЕК в „достойния” списък – Иван Хиновски е представен като секретния сътрудник Хабов и смело е служил в стройните редици на ПГУ на ДС.
Един пък съдържател на явочна квартира си е избрал псевдонима „Амоняк”. Това е Димитър Калистратов Димитров от с. Трекляно. Каква ли амонячна воня се е носила от явочната квартира?! Друг явочник Емил Милков пък е избрал име на квартирата си като „Института”. Човекът явно е имал претенцията, че в квартирата му се провеждат важни занятия на Института на ДС.
"Булгаргаз-Холдинг" ЕАД е представен в „елитния” отбор на ДС още с: Илия Щърбанов /агент Осипов/, а мини „Марица-Изток” с агент Нарцис /Илия Илиев/,  щатния служител Илко Желязков, Нецо Дженев/Иванов/ от с. Партизанин, Иван Иванов пък като агент Петров представя АЕЦ „Козлодуй”. Любопитен е Йордан Митов от гр. Кресна, който е обявен за агент Петров на Трето управление на ДС, но вербовката му е извършена на …  17 години. През 2000 год. е назначен за заместник-директор на Мина Пирин. Представяте ли си – на 17 год. се включва в битката за светло комунистическо бъдеще с доноси?! На другия полюс е изпълнителният директор на „Минпроект” Колю Колев, който е вербуван на 50 год. като си избира гордото име „Миньор”, а членът на Надзорния съвет на НЕК по времето на Филип Димитров  Красимир Лаков се е подвизавал като агент Евгени и няма данни да е снеман някога от действащия оперативен отчет. Е, за цят има и един арменец – Хайрабед Ашикян, който се е трудил като агент Георгиев. Той също е кадър на мулташката „Минпроект”.
Към решението на комисията е приложен един доста дълъг списък с непроверени лица, което означава

да очакваме още списъци с агенти от енергетиката

  И всичко това е тъжно, ама много тъжно. Хората вече четвърт век очакват адекватна политика в областта на енергетиката, нормално ценообразуване, все пак да е с мисъл за цената, която понасят хората, но как ли ще приемат сега като четат този дълъг списък на незнайни, никому неизвестни хора, които са управлявали този важен за страната сектор, а всъщност те не са били нищо друго освен обикновени доносници, нямащи нищо общо с енергетиката, просто се подчиняват на едни други хора, които са се занимавали със слухтене и доносничество. Абсурдна държава сме и това е – тук няма разлика в политическите пристрастия на отделните правителства – просто всички са в кюпа, който умее се е включвал, за да пази преди всичко интересите на партията си. А тя винаги е била една – БСП.