E.N.O.T Corp. - паравоенното чудовище, създадено от Путин, се превърна във враг за Кремъл

Властта иска да сложи намордник на частните военни компании, които се опитват да налагат друга идеология

Бойците от Е.Н.О.Т. се превърнаха във враг на Путин

Бойците от Е.Н.О.Т. се превърнаха във враг на Путин

Paul Goble, jamestown.org

Частните военни компании, които Кремъл използва успешно в Украйна, Сирия, Централноафриканската република и другаде, все повече започват да се превръщат в потенциален сериозен проблем за самата Русия. Ако те започнат да преследват собствените си цели, могат да оспорят правото на правителството да използва законно сила и дори да застрашат неговия контрол върху ключови сектори. Това е една от причините, поради които Руската федерация отказва да ги легализирала. Но техният възход, особено в сивата зона на полулегитимност, сега 

заплашва правомощията на Кремъл,

 които са делегирани на  Федералната служба за сигурност (ФСБ), в усилията да установи по-строг контрол над една от тези групи.

През последните няколко седмици ФСБ, работейки съвместно с полицията, арестуваха няколко от членовете на Е.Н.О.Т (E.N.O.T Corp.), руска националистическа организация, която през последната година успя да "се превърне в частна военна компания“. Това разкрива разследване, проведено от трима журналисти от руския уебсайт Daily Storm ( Daily Storm , 9 ноември). Фактът, че такава трансформация се е случила, не е изненада за службата, като се има предвид готовността на руското правителство да използва в Донбас и Сирия обучени кадри в същата тази E.N.O.T. Но обстоятелството, че властите сега се страхуват от създадената от тях хибридна организация, също не е шокиращо. Естествено е по тази причина ФСБ да са се погрижили тази операция да бъде извършена колкото е възможно по-тихо, като се има предвид какво биха могли да направят някои, ако бяха по-добре информирани за нея.
На 7 ноември медиите в Рязан (Рязанска област е на 120 километра югоизточно от Москва) съобщиха, че няколко души са били задържани, без да дават  подробности за това кои са те или за какво са арестувани ( Ya62.ru , 7 ноември). На следващия ден на интернет страницата VKontakte на организацията E.Н.O.T излезе съобщение, че арестуваните са част от частната военна компания. На следващия ден бе съобщено, че всички задържани са освободени и че организацията ще се опита да защити своята чест в съда ( Vk.com , Ноември 8).
Според разследващите журналисти от Daily Storm арестите в Рязан са част от "голяма операция на територията на Руската федерация, с цел да бъде блокирана дейността на E.Н.O.T". Източниците на портала твърдят, че ФСБ е решила да проследи рапортите на E.Н.O.T във връзка с разширяване на дейността й, свързана с обучение на хора, които могат да бъдат изпратени в горещи точки в чужбина, давайки инструкции на  млади руснаци, с които да предотвратят въвличането им в изпълнение на такива задачи. Всъщност, по думите на тези източници,  властите очевидно се страхуват, че тази група или други подобни на нея формирования може да се използват 

срещу съществуващия политически ред в Русия

Създателят на E.Н.O.T е Игор Мангушев от руското националистическо движение Светлая Рус, което привлича руснаци, споделящи неговите възгледи,  за да участват в конфликта в Донбас. Той и неговите съмишленица  създават лагери в Русия и  изпращат дипломирани висшисти в Москва, с подкрепата на Донбаска и Луганска „Народни републики“, да осигуряват хуманитарна помощ. Но в действителност те са въвлечени да служат като съюзнически бойци срещу украинските сили ( Комерсант , 23 март 2015 г.). Оттогава тази организация реално е действала като частна военна компания (ЧВК), получавала помощ от руските власти и изпращала свои хора в Сирия, Карабах и на други места, за което пише открито на своя уебсайт. Както твърдят журналистите от Daily Storm обаче групата отрича да е частна военна компания. С други думи, подобно признание би я поставило извън закона, което би било още едно доказателство, че в Русия съществуват такива групи, които имат криминално поведение ( Daily Storm , 9 ноември).
Независимо от това, E.Н.O.T  действа като такава в различни конфликтни точки в Русия и извън нея. В Сърбия действията й това лято бяха достатъчно агресивни, че властите помолиха членовете й да напуснат страната (вж. EDM , 31 октомври). А в Беларус, по време на нейните младежки лагери бяха привлечени военни инструктори от много места, което създава усещането, че се готви евентуален опит за преврат или поне някаква непряка подкрепа за евентуално руско военно настъпление - възможности, които очевидно притесниха Минск и белоруската опозиция (виж EDM , 28 ноември 2017 г.). По това време лидерите на E.Н.O.T предизвикателно заявяват, че "белоруските власти не са се противопоставили достатъчно на радикалните прозападни сили, които все по-активно подготвят да повторят събитията от Украинския майдан в Беларус" ( Харта 97, 25 септември 2017 г.).
И днес журналистите от Daily Storm съобщават, че E.Н.O.T продължават да нарича себе си "руска православна общност" и посочват официалната си регистрация в руското Министерство на правосъдието от май 2016 г., което им дава право на легално съществуване. Но оттогава насам групата, чиято абревиатура означава "Обединена народна обществена група", не се държи като обикновена  неправителствена организация. Нещо повече - нито  веднъж през този период не е подавала необходимите декларации до правителството.
Очевидно е, че макар Кремъл да е твърде доволен от възможността да използва E.Н.O.T като подкрепа за своите "хибридни" военни операции извън Русия, висшето ръководство на Руската федерация все повече се притеснява, че тази група, която действа като ЧВК, дори да отказва да се нарича така, е потенциална заплаха за страната. Това изглежда още по-вероятно, като се има предвид, че тя действа импулсивно, а нейните главни идеолози са също толкова радикални в своята критика към политиката на руското правителство, колкото и в критиките им към Запада. Ясно е, че въпреки услугите, които е правила на  Москва в миналото, 

идеологическата позиция е причината за започналата репресия срещу E.Н.O.T.

Накратко, Москва възнамерява да продължи да използва тези компании; но последните действия срещу E.Н.O.T показват, че Кремъл ще настоява те да следват стриктно официалната линия на властта и че възнамерява да наложи още по-голям контрол от страна държавата по отношение на това, което вършат, от упражнявания досега.

Превод: Faktor.bg