Новият шеф на ЦРУ - пред вината за извършени мъчения надделя - тя разбира Русия!

По нейна препоръка Тръмп изгони 60 руски шпиони като наказателна акция

Джина Хаспел, снимка: Вашингтон пост

Джина Хаспел, снимка: Вашингтон пост

Дейвид Игнатиус, Вашингтон пост

Аргументът срещу номинацията на  Джина Хаспел за директор на ЦРУ е прост и в някои отношения убедителен: Сенатът не трябва да одобрява някой, който е участвал, макар и тангенциално, в изтезанията на заподозрени във връзки с Ал Кайда, за което е била упълномощена от администрацията на Джордж У. Буш.

Има един контрааргумент, който резонира и си заслужава да размишляваме по него, предвид това, че в сряда бе изслушването на Хаспел пред комисията за разузнаване към Сената, чиято кандидатура вече е одобрена. В момент, когато се води мащабно разследване на операциите за тайно влияние на Русия в президентската кампания през 2016 г. в САЩ, вероятно Хаспел, която е обигран разузнавач, 

най-добре разбира руската заплаха

ЦРУ провежда самостоятелна кампания в подкрепа на кандидатурата на Хаспел, като излага купища фактологични справки, със срокове и важна информация, с която агенцията  разполага. От всички хвалебствени  изявления на бивши служители на агенцията, които са събрани, става ясно, че старите момчета и момичета на ЦРУ наистина държат на номинацията на Хаспел - и изпитват страх, кой друг би могъл да бъде номиниран като нейна алтернатива, ако кандидатурата й бъде  отхвърлена.
За Хаспел не може да се каже, че е колоритна личност с изключителен характер, излязъл от някой шпионски роман. Запитани за някои нейни лични истории или ярки спомени за нея, няколко от бившите й колеги предават празен лист. Изглежда, че за нея са останали само няколко анекдота. Това е успокояващо по някакъв начин: силата на Хаспел е в нейната компетентност - спокойна, без да влага драматизъм в провеждането на сложни шпионски операции. 

Както войниците не могат да избират своите офицери, така и шпионите не могат да избират своите шефове. Така че фактът, че Хаспел е популярна сред служителите в ЦРУ, колкото и странно да е,  е нещо положително. Истинският въпрос е как тя ще управлява ЦРУ, което заради руското разследване е опасно близо до Белия дом, който сега се опитва да оцелее. Президентът Тръмп обяви в изявленията си относно ФБР, че ще атакува специалисти с кариера в разузнаване, за 

Ще може ли Хаспел да противодейства на подобни опити на Белия дом да манипулира ЦРУ?

Опитът на Хаспел в Русия е най-важният детайл в биографията й, освен тригодишната й работа в Центъра за борба с тероризма - от 2001 до 2004 г. Тя е участвала през по-голямата част от първите 15 години на кариерата си в операции, свързани с Русия, започвайки с назначение през 1987 г. в държава от Източна Африка, обвързана с Русия.

Макар никога да не е служила в Москва, бившите й колеги твърдят, че е извършила операции срещу руски цели на няколко ключови места. И като заместник-началник на руска оперативна група на Централноевропейската дивизия от 1998 до 2000 г., тя координира най-чувствителните и деликатни операции, включващи Русия. Майкъл Сулик, който ръководи дивизия по онова време, си спомня, че тя е давала обективна и балансирана оценка на рисковете и ползите от всеки вербуван руски елемент.
Хаспел също е изучила и специалните техники, необходими, за оцеляването на агентите, които работят във враждебни "отхвърлени райони", за какъвто минава Русия. Това са най-ценните тайни сведения, с които разполага ЦРУ, а Хаспел е един от малкото техни източници. "Тя има докторска степен по ФСБ, СВР и ГРУ ", шегува се Дан Хофман, бивш агент в Москва, който е работил в тясно сътрудничество с Хаспел, посочвайки  инициалите на трите основни руски разузнавателни служби. – „Това й отваря вратите на различни институции и възможност за връзки с нашите чужди партньори“, отбелязва още той.

Хаспел също така е изградила силна връзка с MI6, британската шпионска служба, когато е станала шеф на Лондонската секция от 2014 до 2017 г. А Великобритания остава незаменим партньор на Америка в 

операциите срещу твърдите цели,

 каквито са Русия и Китай.

Тестът за способността на Хаспел да координира комплицирани операции на Русия с администрацията на Тръмп в Белия дом дойде през март, след отравянето на  бившия руски агент от разузнаването Сергей Скрипла в Солсбъри, Англия. Като заместник-директор на ЦРУ Хаспел работи в тясно сътрудничество с MI6, за да координира действията, като лично тя информира Тръмп за случая и препоръчва изгонването на 60 руски шпиони като наказателна акция. Тръмп отиде по-далеч, като наложи най-тежките санкции срещу Русия от момента, в който стана президент.

Хаспел също така е съдействала да бъдат предоставени досиетата на важни високопоставените руснаци на  специалния съветник Робърт С. Мюлер III и на разследващата комисии към Сената. Колегите й твърдят, че тя и директорът на ЦРУ Майк Помпео (сега държавен секретар) са улеснявали самото разследване, като са се опитвали, макар и не винаги успешно, да защитават това, което някои наричат "изключително деликатни неща".

Когато хората гледат на Хаспел като шеф на ЦРУ, те трябва да се фокусират върху два най-съществени въпроса: Дали участието й в изпълнение на изтезания е толкова укорително, че да подкопае нейния авторитет като шеф и да  руши моралните устои на Америка?

И как специалната й експертиза за Русия ще помогне на ЦРУ да управлява с  администрацията на "Тръмп", което бих казал е взривоопасно предизвикателство?

Превод: Faktor.bg