Борческите групировки или как всичките шефове на федерацията по борба се оказаха агенти на ДС

Симбиозата между „червените куфарчета" и „момчетата в черно" роди днешния олигархичен модел на държавно управление

Майя Любомирска
 
Както се казва, нямаше новина в последните разсекретени документи от Комисията по досиетата за шефовете на Федерацията по борба. Има ли още някой, който да не е разбрал – от всичките осем шефове на Българската федерация по борба през 90-те години  - осем са били агенти на „бившата" Държавна сигурност. И те са на върха на федерацията точно по времето на покълването и разцвета на борческите групировки – ВИС, СИК, Мултигруп, ТИМ и пр. и пр. по-малки и от средния калибър борчета, събиращи рекет, чупещи не само витрини, но и кокали, прочистващи териториите от съперници.
Само да припомним, че тъкмо опитът на първото демократично правителство на СДС да пресече сенчестия бизнес на ъндърграунд групировки завърши със свалянето на премиера Филип Димитров. Това, разбира се, в скоби, само за бързо забравящите близката история на отечеството.

Списъкът с обявените агенти не носи изненада(виж ТУК):

Иранският гражданин Абол Гасем Малекпур е бил агент на три управления. Влиза в УС на Федерацията по  борбата в периода 1997-1999 г.
Георги Ангелов Петков - щатен разузнавач, също член на УС през 1995-1997 г..
Йордан Георгиев Григоров е агент на две управления, изкарва един мандат от 1997 до 1999 г.
Любомир Панайотов Коларов - секретен сътрудник, който влиза в УС на този спорт през периода 1995-1997-а.
Розимир Тодоров Розев е разкрит като агент, сред ръководещите борбата от 1993 до 1995-а.
Стефан Георгиев Кръстев е щатен служител на ДС с богата кариера. Влиза в управата на борците в периода 1997-99 г.
Стоян Вълчинов Гаров също е агент и щатен сътрудник. Член на УС от 1995до 1997 г.
И, разбира се, международния деец в борбата Цено Ценов, който има дори два псевдонима Учителя и Цветанов. Ценов работи в Българската федерация по борба първо като секретар. По-късно става  заместник-председател (до 1989 г.) и председател през периода от 1990 до 1991 г. Член е на Бюрото на Международната федерация, както и 5-ти мандат (от 1996 г.) председател на нейния Европейски съвет по борба.
Член на Управителния съвет на БОК (1990-1995), председател на Контролния съвет (2009-2013), член на Контролния съвет от май 2013 г.
Вербуван е през 1970 г. от Първо главно управление на ДС, отдел 14 „Културно-историческо разузнаване" като секретен сътрудник „ЦВЕТАНОВ", а по-късно е агент „УЧИТЕЛЯ" на Шесто управление на ДС.
Това са фактите. Пред тях обаче стои големият въпрос: само Държавна сигурност ли носи отговорност за поставянето на криминална основа на българския преход?
За това разговаряме с Иван Сотиров, председател на Управителния съвет на Сдружение  Достойнство, отговорност, морал(ДОМ):
„Публична тайна е, че Държавна сигурност още от началото на прехода създаде групировките. Това беше една от схемите на прехода да не бъде допуснати до развитие средният и дребният бизнес. Това беше една от целите на групировките. Докато едра олигархия акумулира големите финансови ресурси чрез банковия грабеж и обезценяването на спестяванията на хората. От друга страна, създаването на групировките от мутренския период възпрепятстват възникването на среден и дребен бизнес, за да може днес в България да имаме един олигархичен модел на управление, при което няма средна класа, която е един от параметрите на демократично управление.
Още от преди 10 ноември 1989 г беше ясно, че всички хора, които излизаха в чужбина, особено спортистите, бяха свързани със ДС, някои от тях получиха офицерски чинове. Това беше своеобразна форма освен на контрол, който упражняваха върху цялото общество, това беше и форма на финансово облагодетелстване.
Голяма част от тези

 момчета от ТИМ, ВИС, СИК бяха употребени от Държавна сигурност

Те бяха използвани като пушечно месо, много от тях бяха избутани напред, за да свършат мръсната работа и след това бяха ликвидирани. Изчезнаха така внезапно, както се появиха. Така че в известен смисъл тези хора също се явяват жертви на този преход.
Те бяха ползвани и преди 10 ноември 1989 г. да не говорим, че в много случаи тези силовите спортове те интензивно бяха натоварвани, за да се прави политика със спорта. Тогава се използваше 

по съветски модел - спортът за политика

Знаем, че 10 ноември 1989 г не беше някаква революция, това беше вътрешнопартиен преврат, при който старата комунистическо върхушка, виждайки, че системата банкрутира, решиха да я организират по начин, да им се даде възможност те да живеят с европейски стандарт и същевременно да запазят контрола върху обществото още от съветско време. И горе-долу ние наблюдаваме това, при което те си държат парите в западни банки, приказно богати са, децата им са на Запад. Но държат обществото в същото мизерно положение. И затова е усещането за несправедливост от целия преход. Въпреки че тази номенклатура цинично се опитва да ни обясни, че този преход е несправедлив, защото това била демокрацията, това бил капитализма. Истината е, че ние няма нито капитализъм, нито демокрация. Това е дирижирано трансформиране на старата БКП. Тъй като се говори за Държавна сигурност , но основната вина е на БКП. ДС изпълняваше мръсните поръчки на висшата номенклатура на БКП. И затова и досега партийният елит на БКП/БСП е в бяло, а цялата отговорност да се носи от ДС, след като те работеха в симбиоза."
И точно тук започва интересното – в проследяването на тази симбиоза. Навярно точно защото

 чорапът на криминалния преход вече сериозно се разплете

другарите на Корнелия Нинова отново скочиха с искане за закриване на Комисията по досиетата. Колкото повече разсекретни имена излизат, толкова повече се вижда ярката червена нишка за криминалния преход. Все по-ясно става, че Държавна сигурност беше маша на висшата номенклатура на БКП и изпълняваше мокрите й поръчки. И как не, след като партизанинът(?!) Янко започна кариерата си на Първия в Партията и Държавата от Народната милиция. Пъпната връв не се къса лесно.
Това го признават и самите „борци". Георги Стоев, един от шефовете  на ВИС, признава пред медиите още през 2006 г., че и ВИС, и СИК са били създадени след 10 ноември 1989 г.от Държавна сигурност по заповед на тогавашното ръководство на БКП (днешната БСП) и лично на Андрей Луканов.
Силовите групировки бяха създадени от ДС под ръководството на бившия шеф на разузнаването генерал Любен Гоцев, а той изпълняваше нарежданията на Луканов, казва убитият писател Георги Стоев в предаване на Нова телевизия.
И още: Компартията създаде групировките, за да насаждат страх сред хората, които преди това по същия начин се страхуваха от властта. Групировките бяха в тесни връзки с полицията и това ги направи недосегаеми за закона, подчертава Стоев.
И от средите на самата БСП има признания за това, че по онова време висшите представители на партията поддържат контакти с групировките. „Нещо повече, казва Александър Маринов, по това време шеф на Градската организация на БСП в София, през 1994-1996 г. софийската централа на БСП, на която бях председател, беше на ул. "Леге", а в същата сграда беше офисът на Първа източна международна банка, която се смяташе за банката на СИК. Някои хора от централата на БСП на "Позитано" често прескачаха до офиса на тази банка на "Леге".
В интервю от 2013 г. Александър Маринов твърди, че „определени хора, които са били свързани с групировките, наистина играят роля в обществено-политическия живот и до днес. Групировките бяха инструмент, създаден съвършено целенасочено и неслучайно от спортисти и бивши служители на силовите ведомства на Държавна сигурност." И още: „Но няма спор, че тези групировки не възникнаха спонтанно. Вярно е, че в края на 80-те г. и в началото на 90-те спортистите започнаха инстинктивно да се групират, тъй като те имат тези навици на организираност и сплотеност, и наистина правеха зулуми. Но този мащаб, който придобиха, и особено преходът от охранителна дейност към застраховане и бизнес, беше добре организиран...Да, тези куфарчета няма как да не са червени...Началото бе поставено от БКП и приемника БСП. В този смисъл процесите най-вече са свързани с определени среди и личности в бившата ДС. Много други фигури, които по-късно бяха на власт, също допринесоха за обрастване на властта с криминални структури...От тази гледна точка хората от тези групировки са 

помагали под една или друга форма на всички партии, управлявали през прехода

 Няма никакво съмнение по въпроса. Известно е, че част от ръководството на СИК имаха лични контакти с част от ръководството на БСП..."
Вече всичко е ясно, нали. Единствената въпросителна е дали ще дойде времето на покаянието на червената върхушка. Засега отговорът е по-скоро отрицателен, а търсеното обединение на общество остава само в лозунгите. Които вече щедро се използват и от държавния глава. Но преди да сочим испанския модел като пример за национално помирение, трябва да стане ясно кои бяха палачите и кои –жертвите. И точно това е пиронът в петата на червената върхушка.