Бивш офицер на ЦРУ: Русия готви нова хибридна атака на Балканите чрез доктрината „Герасимов”

Демокрацията е схващана като проклятие за историческата представа на Путин, казва бившият разузнавач

Отслабването на западните структури и дискредитирането на ценностите, както и компрометиране на НАТО – това са едни от ключовите стратегически цели на Путин според  бившия офицер на ЦРУ Майкъл Дж. Сюлик. В интервю за полското издание „Polityka“ той обяснява, че в момента военната победа на Русия над НАТО е много спорна, затова тя ще работи по локални цели и най-вероятната следваща точка на руската диверсия ще са Балканите.

"Демокрацията е проклятие за историческата представа на Путин", казва Майкъл Сулик, бивш офицер на ЦРУ, който ръководи операции в Русия и Централна Европа.

На въпрос дали се страхува от Русия, той обяснява: "Страхувам се, че шефът на Генералния щаб на британската армия, генерал Ник Картър, нарече Русия в своя силна реч, произнесена пред мозъчния тръст „РУСИ" в Лондон „погрешно изчисление". Когато една страна, на основата на определени свои предположения, интерпретира погрешно намеренията на своя противник, тласка нещата към въоръжен конфликт. Това е от което най-много се боя, особено когато се отнася до заплахата, която идва от Русия."

В същото време бившият офицер на ЦРУ не вярва, че Русия е готова за пряка война с НАТО, поне засега. Макар да се извършва модернизация на руската армия, възможната военна победа над НАТО е много спорна. Ето защо Русия използва други средства. Вместо военна агресия Путин ще прилага стратегия, наречена 

"доктрината Герасимов",

която залага на прилагането на "военни средства под прикритие“, със силен акцент върху действия, които имат характер на информационната война.
"Тази доктрина използва не само съвременните цифрови технологии, но дава на Русия и много други преимущества. На първо място, тя не изисква големи финансови разходи, което е от голямо значение за страна, чиято икономика е в лошо състояние. Освен това по този начин се  компенсира липсата на трайно военно превъзходство.

Като се имат предвид  успехите на Русия, свързани с използването на кибершпионажа и кибератаките в Естония, Грузия, Украйна и САЩ, Кремъл със сигурност ще продължи да разчита на информационната война и на други форми, които имат разрушително действие и ефект, като тяхната цел е да се отслаби врага, особено страните - членки на НАТО , както и самия военен съюз ", прогнозира Сулик.

Като друга стратегическа цел на Путин бившият офицер от ЦРУ изтъква отслабването на западните институции и ценности.
Става въпрос за създаване на 

хаос и насаждане на съмнения

 у свързаните с НАТО страни,  вбиване на клин между тях и техните народи, дискредитирайки демократичните им правителства. "Демокрацията е проклятието за историческите представи на Путин. Някъде от 2006 г. той все повече приема славянството като форма на месианство, съдбата на суверенна  Русия - като Третия Рим. Като морален бастион срещу Запада, корупцията и упадъка, чиите корени той твърди, са посяти в  демокрацията.

За да постигнат целта си, руските власти не просто искат да възпират влиянието на демокрацията в Русия, която там се възприема като отрова, но и да отслабят демокрацията в западните държави"- обяснява Сулик.

Един от районите, в който американският офицер очаква да бъде извършена руска диверсия в най-близко бъдеще, това са Балканите. В крайна сметка, въпреки мирните споразумения от 90-те години на миналия век, регионът остава нестабилен, а и Русия не можа да приеме поражението на сръбския си съюзник. 
"Русия със сигурност ще прибегне до използването на инструменти за водене на информационна война и други скрити средства, за да повлияе на предстоящите избори в Черна гора и Босна", казва бившият агент от ЦРУ.

Руското разузнаване винаги е показвало известна снизходителност и дори  пренебрежение по отношение на неговите "по-малки братя" в тайните служби на бившия Варшавски договор,  и Полша не беше изключение. В резултат на това както гражданското, така и военното разузнаване вярваха, че могат да действа безнаказано в Полша дори и след падането на комунизма.

Те обаче не оцениха професионализма на полските служби, които започнаха да предугаждат руските операции и да гонят техни офицери от разузнаването. "Мисля, че руснаците са си взели поука от тези провали и са решили да прибегнат до използването на по-сложни инструменти, за да прикриват своята подривна дейност", добавя Сулик.

Той е убеден, че като се има предвид трагичната история в отношенията между Русия и Полша, Полша е сред страните, които са най-чувствителни към всякакви интервенции от страна на Москва, но и най-ефективна в противодействието си срещу руския шпионаж и  заплаха. Не случайно именно Полша беше избрана за 

седалище на Контраразузнавателния център на НАТО

"Не искам да говоря по темата за вътрешните работи на Полша, но мисля, че в сравнение с много съседни страни вашата страна продължава да бъде по-добре подготвена за руската заплаха. Доколкото знам, Полша е заловила и изгонила повече руски шпиони от всяка друга съседна на тях държава“, казва в заключение Майкъл Сулик.

Превод: Faktor.bg