Българският Ким Филби, съучастник на Банев твърди, че Украйна е накиснала Русия за Скрипал

Ген. Тодор Бояджиев убеждава руснаците във вековната любов на българския народ към тях, която отново щяла да възтържествува

Тодор Бояджиев

Тодор Бояджиев

Бившият генерал от ДС Тодор Бояджиев се включи в услуга на руската хибридна пропаганда срещу ЕС и НАТО. В пространно интервю за interaffairs.ru, публикувано тази седмица, генералът пробутва версията, че не Русия, а Украйна е най-заинтересована от аферата „Скрипал”.

„От моя гледна точка реакцията на англичаните е неадекватна. Премиерът Тереза Мей посочи с пръст Русия и я обвини в извършването на престъпление, използването на бойно отровно вещество. Руската страна заяви готовността си за активно участие в разследването на това трагично произшествие, но никой не прие нейната готовност, продължиха политиката на обвинения. Това потвърждава факта, че става дума именно за политика, а не за желание произшествието да бъде разследвано. Тук нямаше никакъв руски интерес и ако съставим списък на кого беше изгодно това (отравянето на Скрипал), то Русия ще бъде на последно място. За какво и е да го прави броени дни преди изборите, още повече, беше ясно в чия подкрепа ще се изкаже руският народ. Защо и е нужна на Русия тази яростна кампания. Много по-заинтересована е Украйна, те искат натиска върху Русия да се засилва, санкциите да се разширяват, а атаките срещу руското ръководство и лично против президента Путин да продължат”, обяснява българският генерал.

Скандалното в случая е, че подобни пропагандни внушения, обслужващи режима на Путин можеха да впечатлят някого в първите седмици, след атентата във Великобритания, но 9 месеца по-късно думите на Бояджиев звучат смехотворно и са буквално резил за българските разузнавачи. Явно генералът няма представа за реалността, защото мистерията около Скрипал и дъщеря му е почти напълно разплетена – ясни са физическите извършители на престъплението, поръчителят и трудовите обвързаности на руските „туристи”. Не останаха тайна и наградите, които те са получили от руското ръководство. С думите си Тодор Бояджиев директно подкрепя и руската окупация на Крим и терористичните действия на територията на Украйна, предприети от Кремъл.

В типичния за годините на живковия застой пропаганден стил, генералът обяснява: „Очевидно е, че пътят, по който върви Русия - укрепва икономическата си мощ и отбранителен потенциал, тревожи конкурентите и.  Увеличението на възможностите на Русия, увеличават и възможността на страната не само да решава собствените си проблеми, но и да се включи в решаването на световните проблеми. Битката за това, кой ще командва света съвсем не е завършила”. 

Провалът на путиновият режим е неоспорим факт, който провиждат през последните месеци и самите руснаци. Страната е доведена до икономически крах, души я финансова криза и тежка инфлация, обедняването е тотално, а корупцията е превърната в политика на кремълския елит. Но през идеологическите очила на Държавна сигурност няма как да не виждаш потъналата в благоденствие Русия, която командва света!

Старата комунистическа разведка е съвсем „наясно” и по темата за намесата на Русия в изборите на САЩ. Генералът е направо категоричен, че всичко това е изфабрикувано от ЦРУ.

„В този скандал се премълчават много факти. В ЦРУ същества мощна структура, която работи в областта на кибершпионажа. В това управление има специален отдел, който може да имитира почерка на хакери, работещи в различни краища на света. ЦРУ е в състояние да провежда мероприятия копирайки тези почерци и да възлага вината за стореното върху тях. Но да се твърди, че Русия е спечелила изборите за Тръмп е глупаво. Това е пропагандистка операция.”

За войната в Сирия и използването на химически оръжия по думите на Бояджиев основен провокатор естествено е САЩ.

„По информация на руското разузнаване подобна провокация(с химически оръжия, б.р.)се подготвя. Русия даде ясен сигнал на опонентите си, че няма да търпи подобно нещо. Няма да има пряк сблъсък, но ракетите, изстреляни от американски кораби, ще бъдат сваляни.”

Възпитаникът на КГБ не подминава в интервюто си и темата за България, която по негово мнение се появява на глобалната сцена не много успешно, визирайки вероятно евроатлантическата й ориентация.

„България е на кръстопът, за съжаление, тя не води достатъчно балансирана политика по отношение на Русия. В същото време, не мисля, че и Русия води по отношение на България конструктивна политика. Между нашите народи има здрави исторически, културни и религиозни връзки, които се поддържат от българския народ, от народа, а не от управляващите. Българският народ е много близък на руския и те не трябва да страдат от това, че на правителствено ниво това не се разбира. За съжаление, именно народът страда от това, че политиците слушат команди, а не търсят диалог помежду си. Надявам се, че тази ситуация ще се промени, защото именно народът определя развитието на държавата”, казва Бояджиев, говорейки авторитетно от името на народа.

Той се жалва пред руската медия, че усещал върху себе „последствията от стратегически разузнавателни операции срещу СССР, разработвани в продължение на десетилетия”. Жалко е, че Тодор Бояджиев говори пред руснаците, като човек, на който демокрацията в България му е отнела много и едва ли не е нейна жертва, както преди години се беше обявил за жертва на комунизма.

Биографията му през последните 30 години обаче показва съвсем различна проекция – след пребиваването като резидент в САЩ, се издига до главен секретар на МВР, получава званието генерал, става депутат от БСП, а в годините на масовата приватизация е в ръководния екип на холдинга на приватизационния фонд „АКБ Форест”, на разследвания от прокуратурата олигарх Николай Банев. Бояджиев е и в управата на негови фирми, разкостени и фалирани от червените капиталисти. Семейството на генерала пък се слави с успешен бизнес, а той самият се окичил, че е българският Ким Филби.