Ало, МВР? 15-годишна слага белезници на „полицаи“ и плюе върху тях

Чалгари се гаврят с вътрешното министерство, но то си трае

Скандална сцена от клипа

Скандална сцена от клипа

Светослав Пинтев 

Ало, МВР: 15 годишна чалга „певица“ връзва полицаи и плюе върху тях. Как ви се вижда това? 
Слава Богу, не сме стигнали още дотам, че това да се е случило на улицата и да е част от „приключенията“ на родната полиция, която би трябвало да ни пази. Засега този екшън е само в клип, за който някой в министерството има съществен принос. Няма съмнение, че с такива примери младежта ще поиска да претвори видяното в живота.
 Става въпрос за клипа на невръстната певица  Сузанита към новата й песен с попфолк певеца Ангел, който и да е той. Казва се: 

 „К`во става, брат. 

 Добър въпрос. Става въпрос и за кадрите с полицейска кола, с хора с полицейски униформи в клипа. Силно се надяваме, че поне полицаите не са истински, а са статисти.  Знае ли човек? 

Във видеото Сузанита пуши марихуана, размахва среден пръст и... симумулира орална любов, но това е най-малкият проблем на уникалната видео-простотия. Бял кахър, както се казва, ако го изгледате до края. 
 Големият проблем е, че най-вероятно никой няма да отиде в затвора заради гаврата с една ключова българска институция. А е задължително, поне за държава, която уважава своите органи на реда и бди за доброто им име. 

Това очевидно не е нашата държава  

 Баща на т.нар.  „певица“  е небезизвестният корифей в бранша Орхан Мурад, който не виждал нищо лошо в пиперливите сцени, като настоява, че всичко е  симулация, както разбираме от изявленията му в медиите.  Оставаше и да не е, щерка му да прави всичко едно към едно. Щеше да е направо триумф на натурализма в изкуството, раждането на една нова школа. Не, че Ангел и Сузанита правят нещо дори и смътно наподобяващо изкуство. 
Г-н Мурад заяви също, че декларацията, която изисква от него Държавната агенция за закрила на детето, е безсмислена, понеже той е неотлъчно до дъщеря си навсякъде и е добре запознат с действията ѝ. 
Тогава вероятно е запознат, че в клипа дъщеря му

 се гаври брутално с българската полиция

С униформата й, с достойнството й, със символите Й. В края клипа, вместо да е арестувана от МВР за магистрална любов, тя е „вързала“ двама „полицаи“ на земята и се изплюва върху тях и това следва да се счита за нормално ли, господине? 
Още по-шокиращото е, че полицейската кола от клипа и полицейските униформи  видимо са автентични, както вече споменахме. 
Кой е дал разрешение за използването им в клип?  Направило ли е МВР проверка по случая? Как е наказан въпросният служител? Какви са мотивите му  да го направи? 
 МВР дължи отговори на тези въпроси. Дължи ги и без да го питаме…
Защото във фолка смятат, че това си е съвсем в реда на нещата. Изпълнителят в този нелеп клип дори твърди, че е спазил закона точ в точ, няма къде да го пипнеш. 
Все някой трябва да му обясни, че не е баш така. С моркова и тоягата, колкото и проблеми да предизвиква този израз сред блюстителите на обществения морал.  
 „Не мисля, че сме направили нещо нередно. Нито пък лошо, имаме си документи, права и всичко останало е изрядно. Държавата има по-големи проблеми, не разбирам защо се вглеждат в нас и работата ни“, коментира  въпросният фолк Ангел.
 На него му е толкова пипето, ами на институциите?  
Клипът на песента беше изпратен на пощата на сайта ни от една българска майка, която обясни, че дъщеря й гледа видеото, а тя не знае какво да й каже, какво да обясни. 

То няма и какво да кажеш, какво да обясниш...

Може да ми се наложи и на мен още днес. 
Давал съм примери на децата си колко добре си вършат работата полицаите заради едно намерено колело, писал съм заради него благодарствено писмо до шефа на нашето районно, което публикувах в медиите. Да си призная, единствено с цел да вдъхна малко повече вяра на хлапетата, да им вдъхна респект към униформата, да  уталожа страховете им, предизвикани от зловещите новини, които неминуемо достигат до тях и ги тревожат видимо.
Вчера са видели Сузанита в квартала, познават я визуално, но не са чували още песните й. Зле ми става, че днес може да им хрумне да видят някой нейн клип и да отворят точно този. А не знам и другите колко са читави.
 Какво уважение към държавата си, към  пазителите на реда в нея могат да имат младите хора, след като са гледали това, пита майката. Никакво, много ясно.
Дори Остап Бендер казваше „Разбира се, аз не съм херувим. Нямам криле, но уважавам Наказателния кодекс. Това е моя слабост .
 А никак не е зле всички да имаме тази „слабост“, особено подрастващите . И МВР, апропо. Дълг е на министерството да защити честта и достойнството на служителите си.

Във въпросния Наказателен кодекс се казва:

Чл. Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр.28/82 г. и бр. 10 от 1993 г.):
Който окаже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба до три хиляди лева.
Чл. 148. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28/82 г.) гласи:
За обида:
г.) За обида:
1. нанесена публично;
2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;
3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му;
4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпъл нение на службата или функцията му, наказанието е лишаване от свобода до две години или глоба от хиляда до пет хиляди лева, както и с обществено порицание.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28/82 г.) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е лишаване от свобода до три години и обществено порицание.
Последните членове също не са без значение. 
Преди малко попаднах в интернет на клип, където ясно се вижда как полицаи бият момче и заплашват, че ще го убият. Това вече е 

другата страна на монетата

 Не можеш да си бранител на закона и да изискваш уважение, ако брутално го нарушаваш . Озаптяването на такива в още по-голяма степен е дълг на ръководството на МВР.
Във вторник народната представителка от ПГ на „БСП за България“ Нона Йотова настоя  в студиото на "Здравей, България“ на Нова телевизия  Министерството на културата по съдебен ред да поиска премахването от интернет платформите на песента на фолкпевицата Антонина по стихове на Вапцаров. 
 „Това беше умишлена провокация. Това е една не много известна певица, която иска да предизвика интерес чрез скандал. Когато изслушах песента се почувствах така, сякаш са наранили мой близък човек. Стана ми толкова обидно и дори се разплаках”, заяви Йотова . Защо Министерството на културата и на какво точно основание не можа да обясни ясно, но, да, нещо трябва да се направи срещу агресивната чалга, която се опитва да изблъска всичко останало.
А тук говорим само за използването на един текст за създаване на парче без художествена стойност.  Иначе е обидно, да.

Заслужава си да поплачеш, ако си Нона

 Както и в случая  с вързаните и заплюти в клипа „полицаи“ , както и в този, в който униформените млатят младия мъж. Дали  Нона си е поплакала и затова, половинката и в живота все пак беше министър на същото това МВР, макар и не точно от БСП, което я курдиса в парламента .
Да не плачем всички. 
А МВР да вземе мерки и да отстоява закона, защото не върви и то да реве, нали така?