​Министър Танев уредил калинки от семейния си кръг за съветници

Топлоенергетик, бивш военен, брокер на имоти и недоучил студент дават акъл - как родното образование да „цъфти“

Скандалите в просветното министерство с премахването от учебниците на знакови за българската идентичност текстове и преформатиране на разбирнето за турското робство са заложени като бомби от самия министър Танев и твърде странния му екип от съветници, който кове „реформите“ в сектора. За това алармират пред Faktor.bg източници от МОН, предупреждавайки, че след министър Тодор Танев и обвързаната с ДПС зам.-министърка Ваня Кастрева родното образование ще изглежда като опустошено от тайфун.

Оказва се, че целият кръг от съветници на министъра са калинки, без никакъв опит в образованието и дори нямащи нищо общо с него.

Сивият кардинал 

се оказва 70-годишният Роберто Джераси, пенсионер, специалност „Топлоенергетика“. Той се води като най-доверен до министъра, компетентен по всички въпроси, казват с ирония колегите му. Джераси заема и обществена длъжност като председател на Централния израелтянски духовен съвет. Неговият граждански договор е скрит, но в коридорите на министерството се твърди, че получава 2000 лв. месечно.

Странен министерски съветник се оказва и Валентин Ценов Иванов. Получава по 1600 лв. на месец, идва в министерството, когато прецени лично. Той е юрист по образование, но официално работи като брокер на недвижими имоти. Условно трябва да съветва министъра по правни въпроси, но компетенцията му е под съмнение, а и присъствието му е абсурдно, след като институцията разполага с цяла правна дирекция, в която работят близо 20 юристи, с опит и стаж в сектора.

Още по-абсурдна е ситуацията с друг съветник на Танев – студентът в НБУ Георги Ангелов Станков. Младежът, който е без никакъв стаж и опит, има само образователна степен „Бакалавар“ и сега си доучва. Тясната му специализация е „психотерапевтика“, няма завършена магистратура, а в министерството подигравателно го наричат "личния психотерапевт на Танев", като допълват, че след това управление, родното образование наистина ще има нужда от психо терапия. Станков е от Хасково, бил е в предизборния щаб на министъра, няма и елементарни познания от просвета и образование, но в замяна на това получава 2000 лв. по граждански договор на месец.

Ирена Валентинова Тодорова също е сред съветниците на министъра. Тя е асистент в НБУ от 2010 г. Твърди се, че е част от Лабораторията на Иван Костов. Колегите й казват, че се появява само 2-3 пъти месечно и никой не знае каква точно работи и каква точно работа е свършила. Договорът за възнаграждението й също е скрит, което означава, че е нереално висок.

Още един пенсионер 

е сред съветниците на Тодор Танев. Това е Румен Георгиев Тодоров, работил е в МО, свързочни войски, но в министерството му е възложено да събира, обобщава и подготовя материали за заседанията на политическия кабинет. За това „отговорно“ занимание получава 1200 лв. на месец.

Любомир Свиленов Стефанов пък е главен асистент в НБУ, но и съветник на министъра. Твърди се неофициално, че от няколко дни е освободен, защото бил човек на Радан Кънев, а той е враг на Танев. Стефанов е завършил политология, но никой не знае в какво точно консултира министъра срещу месечно възнаграждение от 1600 лева.

Още по-абсурдно в просветното министерство се оказва присъствието на гражданин на Израел - Аял Натан. Той  не знае дума български. Комуникира на английски с министъра и с Роберто Джераси. Води се съветник по електронно образование. За Натан се знае, че е работил преди това в Гугъл в Лондон, а сега предлага на министерството проект за средното образование. 4 бона е хонорарът на Натан, но експерти в образованието са категорични, че проектът му е скандален и повече мирише на корупция, отколкото на опит да се свърши реална работа. В образователния сектор не е тайна, че на министър Танев до сега са предложени безплатни проекти за електронно образование, правени от българи и пригодени за нашата система. Но Танев явно предпочита експеримента с Натан. Българските експерти смятат, че това е услуга, която няма да получим реално, а държавата ще плати огромни суми и за проекта, и за обслужването му. Освен това ставаме зависими от английската и американската правна система. Реалната стойност на проекта, който Натан иска да пробута, се крие в министерството и не се обявява.

От описаните съветници, които министър Танев си е избрал, става ясно, че просто на определени хора е намерено основание да получават допълнителни възнаграждения доста по-високи от тези на щатни служители, с опит и квалификация. В министерството се твърди, че почти всички са

от семейния кръг на Танев и съпругата му

Юристи смятат, че в случая става дума за скрити трудови договори. Във всеки от тях, по настояване на министъра има включена неустойка, която се дължи от държавата при прекратяване.

Ситуацията в министерството на образованието е повече от скандална и неуправляема. Реформаторският блок, който излъчи Танев за министър, е вдигнал ръце от него, бягайки от отговорност. Сега топката остава при премиера, който утре ще носи и всички негативи за заложените в образованието мини.