Пламен Георгиев стана шеф на Антикорупцията, БСП и пет партии - против него

148 депутати подкрепиха Георгиев, 66 бяха против, а четирима се въздържаха

Пламен Георгиев

Пламен Георгиев

Депутатите избраха Пламен Георгиев за председател на новата ключова Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.  

Шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество беше предложен за поста от ГЕРБ и Обединените патриоти.

148 депутати подкрепиха Георгиев, 66 бяха против, а четирима се въздържаха.

За другия кандидат – предложения от БСП Николай Николов, който е председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, гласуваха 79 народни представители, 62 бяха против, а 73 се въздържаха.

Дебатите по избора се превърнаха в спор между ГЕРБ и БСП за това доколко политически независим е всеки един от кандидатите.

От левицата смятат, че Георгиев не е независим, защото е бил зам.-министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов. От дясно отговориха, че Николов също не е независим, тъй като е бил общински съветник от БСП в Ловеч.

По-рано днес пет десни партии  - ПП "Движение Да България", ПП "Демократи за силна България", ПП "БЗНС", ПП "Зелените", ПП "ДЕОС", излязоха с позиция, в която се обявиха срещу номинацията на Пламен Георгиев, с аргумента, че не трябва да бъде избран за Председател на КПКОНПИ, защото е политическа креатура. Освен това с неговото име се свързват безпринципни и необосновани решения като прокурор и ръководител на КОНПИ (Комисия за отнемане не незаконно придобито имущество). 

"Ако начело на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) застане човек - политическа проекция на рушителите на българската държавност, КПКОНПИ ще се превърне в оръжие срещу неудобните на властта и чадър за нейните приятели", се подчертава още в позицията, изпратена до медиите.

В документа изрично се изтъква, че отговорността за всяко едно погазване или симулиране на законност, със зададена от горе користна цел срещу гражданите и бизнеса, ще тежи на съвестта на депутатите, подкрепили кандидатурата на Пламен Георгиев.

От партиите припомнят, че Пламен Георгиев като прокурор не успя да убеди съда в наличие на престъпление по делата за "Софийски имоти", срещу кмета на Кърджали Хасан Азис. Същата беше позицията му при всички достатъчно сериозни данни за престъпления на високопоставени лица, следващи от подслушването на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Пламен Георгиев, като прокурор по последното дело, носи отговорност за унищожаването на записите от подслушването и превръщането им в негодно доказателствено средство, е още един аргумент в позицията на политическите формации.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова също се обяви против номинацията на Пламен Георгиев за шеф на новата антикорупционна комисия. Мотивите на социалистите е, че ГЕРБ си уреждат някой да им гарантира, че няма да бъдат закачани за краденето през последните 9 години.

„Гледате сега и на момента да уредите един човек, който ще ви слуша, за да ви гарантира, че няма да бъдете по никакъв начин закачани, за това което крадохте последните 9 години от управлението на България", коментира от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.