Песков блъфира: Русия няма за цел да се върне в Г-8

Това обаче не означава, че се отказва от темата, дори очаква покана за разговори от "седемте големи"

Дмитрий Песков

Дмитрий Песков

Прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков заяви, че Русия няма за цел да се върне към формата Г-8, пише руският вестник „Известия“. В същото време, според него, страната няма да откаже да разговаря по темата, посочва "Фокус".

Песков отбеляза, че обсъждането на глобални проблеми, без участието например на Китай, Индия или цяла група други страни не е напълно ефективно.

„Други формати, като Г-20, изглеждат по-ефективни“, добави той.

На 20 август американският президент Доналд Тръмп обяви, че би подкрепил идеята Русия да се върне към Г-8, тъй като много от темите в дневния ред на формата са свързани с Москва. В същия ден медиите съобщиха, че френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с Тръмп е предложил да покани Руската федерация на срещата от високо равнище на Г-7 през 2020 г. По-късно обаче Макрон заяви, че завръщането на Руската федерация е възможно само след решаването на конфликта в Украйна. Срещу връщането на Русия в Г-7 се обяви и Европейският съюз.

Руският президент Владимир Путин от своя страна отбеляза, че Г-8 не съществува днес, така че страната няма възможност да се върне във формата. Въпреки това Москва е готова за преговори и чака членове на „седемте“ да поканят Кремъл за разговори.

Г-8 престана да съществува през 2014 г., след като Крим беше присъединен към Руската федерация. Другите страни, които бяха част от обединението, а именно Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, отказаха да работят с Москва и започнаха да провеждат срещи на върха във формат Г-7.