Пенсионери отново поискаха Закон за възрастните хора и преизчисляване на всички пенсии

Пенсионерските организации се обявиха и против ратификацията на Истанбулската конвенция

"Съюз на пенсионерите 2004" , Национална инициатива "Социална солидарност" и Национално сдружение "Гражданско общество в България" поискаха Закон за възрастните хора и преизчисляване на всички пенсии. Искането беше представено на пресконференция от председателя на "Съюз на пенсионерите 2004" Валентина Николова и от националния координатор на Национална инициатива "Социална солидарност" Венелин Новаков.

Пенсионерите настояват за преизчисляване на всички пенсии със средния осигурителен доход за 2016 година. Те искат още падане на тавана и на старите пенсии. Според тях е наложително да бъде приет и Закон за възрастните хора, за да бъдат защитени правата на българските пенсионери. 

Пенсионерските организации се обявиха против това Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция. Според тях вместо да се защитават интересите на най-уязвимите хора в обществото - възрастните, се мисли за правата на хората с "нетрадиционен морал". Те виждат като заплаха за българското общество и вкарването на "джендър образование" в училище. 

"Питат момченцата дали искат да ходят с роклички, тези деца ще пораснат и после ще управляват. По кой закон ще пенсионирате Иванчо, който е станал Иванка и на каква възраст?", коментираха участващите в пресконференцията. Според пенсионерите има достатъчно закони, които защитават децата и жените от насилие, само трябва да се прилагат, затова конвенция не е необходима.