Пътят към славата: Сталоун строявал като даскал учениците в час по физическо

Много от известните писатели, музиканти, актьори, дори президенти, са се прехранвали като учители

Силвестър Сталоун

Силвестър Сталоун

Пътят към славата и популярността е дълъг и труден. Доказателство за това е фактът, че много от известните - писатели, музиканти, актьори, дори президенти, в биографиите си имат периоди, в които са се прехранвали като учители.
 
Преди години манекенката Линда Еванджелиста беше споделила, че „Ако не бях толкова красива, щях да стана учителка”. Други обаче съвсем наистина са били ...„строги даскали” преди да станат популярни. Сега имената им са се превърнали в еталон в сферите, в които се изявяват, но вероятно някои от почитателите им пазят от тях и друг спомен: когато са ги изправяли пред учебната дъска в класните стаи.
 
Сред най-популярният избор за преподавана дисциплина се нарежда английският език. Учители по английски например са били Хю Джакман, Стинг, Джоан Роулинг, дори Стивън Кинг.

Около година 18-годишният тогава Хю Джакман преподавал в престижното училище в Апингем, Великобритания.
 
Г-н Гордън Съмнър бил преподавател в католическото училище Сент-Пол в Кремлингтън продължение на две години. В тези години Стинг разбира, че иска да прави музика. Още тогава вечер, след края на училищните задължения, свирел в джаз-група. По-късно музикантът е споделял в интервюта: „Бях в ада, докато работех като учител. Можех да вдъхновя децата само когато им разказвах за това, което обичам и което вдъхновява и мен - и това бяха поезията и футболът. Повече на нищо не можех да ги науча”.
 
Учител по английски език е била и Джоан К. Роулинг. Когато била на 25 години авторката на историята за Хари Потър заминала за Португалия, за да преподава във вечерно училище. В Порто тя обучавала на езика на Шекспир предимно тийнейджъри, подготвящи се за изпити, но също и бизнесмени и домакини.

Животът й в Португалия обаче не потръгва гладко, въпреки че се омъжва, там се  ражда и дъщеря й. Когато бракът на Джоан се разпада, тя се връща в родината си и записва отдавна зародилата се в главата й история за „странното момче магьосник”. По-късно вече като известна писателка тя открито споделя, че в този период от живота си била без работа, с малко дете, живеела на социални помощи и виждала себе си като „пълен неудачник”.
 
Докато намери издател, който да дръзне да отпечата книгите му, семейството си „с учителска заплата” изхранвал и Стивън Кинг. Професията той упражнявал в училище в Хемпдън, щата Мейн, докато не го застига успеха на книгата му „Кери”.

Вече като прочут писател, Кинг разкрива и методите си за работа с учениците. „Трябва да им се покаже, че повечето от правилата са доста прости. Аз им казвах, че ако те могат по инструкция да сглобят машина или мебел, то те ще могат да напишат също и изречение”.

Дан Браун, авторът на „Шифърът на Леонардо“, е преподавал математика. Друг прочут писател, публицист и журналист - Джордж Оруел, също известно време печелел като преподавател. Г-н Ерик Артър Блеър (както е истинското име на автора на 1984) бил учител в частно училище за момчета в Лондон, тъй като
 
За да закърпи бюджета си, като учител работел и поетът Робърт Фрост. Любопитно е, че по същото време той бил и помощник във ферма в Дери, Ню Хемшир, въпреки че се страхувал се от кокошките.
 
Даскал е бил и авторът на „Повелителят на мухите” сър Уилям Голдинг. Според една известна история за написването прочутия си роман той се вдъхновил именно докато бил учител.
 
В спортната зала са строявали учениците холивудските актьори Силвестър Сталоун и Били Кристъл.

Във времето, докато учел актьорско майсторство, бъдещият „Роки” и емблематичен „Рамбо” печелел като учител по физическо възпитание. Кристъл пък бил заместник-учител в гимназия в Лонг Айлънд. Но докато се превърне в „звездата от „Когато Хари срещна Сали”, също помагал и в часовете по физкултура.
 
Преподаването обаче не е било запазена територия за бъдещи писатели и артисти. Свои ученици са имали и някои прочути музиканти. Изпълнителят на „Don’t worry, be happy“ Браян Фери е бил учител по керамика в Лондон. Шерил Кроу пък е преподавала музика в началното училище.

Преди машината за пари да се завърти и за рок динозаврите от KISS, пред учебната дъска в Харлем шестокласници е изпитвал басистът Джийн Симънс.

Двама американски президенти също са строявали ученици, преди да се нанесат в Белия дом. Джими Картър например е бил учител в неделно училище. Преди да реализира политическата си кариера, предшественикът на Доналд Тръмп Барак Обама е бил професор по право към Правния факултет на Университета в Чикаго.
 
Учител в държавно училище е бил и друга икона в съвременното общество - съоснователят на Apple Стийв Возняк.