Пъстърва с масло и бадеми

Рибните продукти в сравнение с месните се отличават с ниска калоричност

Светът на рибите, ракообразните, мекотелите и морските водорасли - това е най-необятното разнообразие от видове. Много хора се отнасят към това богатство като храна от второ качество и предпочитат месо от топлокръвни животни пред крехкото и нежно месо на рибата. По своята биологична стойност белтъчините на рибата с нищо не са по-лоши от белтъчините на месото, техният аминокиселинен състав е много благоприятен за организма на човека. Те се усвояват добре и значително по-добре се смилат от ензимите на стомашно-чревния тракт.

Рибните продукти в сравнение с месните се отличават с ниска калоричност, това се обяснява с факта, че в рибата има относително малко мазнини. При това хранителната им стойност е много висока, те се усвояват добре, съдържат витамините А и D. Месото на рибата е богато на фосфор, необходим за мозъка и костната система на човека. Особено високо е съдържанието на йод, мед и манган, нужни за нормалното протичане на обмяната на веществата. Голямо количество витамин А се съдържа в черния дроб на много риби.

Речна, морска или океанска рибата е важен хранителен продукт, с който обогатяваме, разнообразяваме и подобряваме храненето си, което  несъмнено се отразява положително върху здравето ни.

Продукти:

4 средни пъстърви, 2 с. л. брашно, 60 г масло, 100 гр. белени бадеми, сок от 1 лимон, нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Приготвяне:

Почистените пъстърви измиваме и подсушаваме с кърпа, овалваме ги в брашното предварително размесено със солта и черния пипер. Поръсваме със лимоновия сок и ситно нарязания магданоз и ги изпържваме в сгорещеното масло. Прехвърляме рибата в затоплени чинии, а в останалата мазнина запържваме бадемите. При сервиране върху всяка риба разпределяме част от бадемите и заливаме с малко от останалото масло.