Първите руски С-400 вече са в турската военна база "Мюртед"

Очертава се скандал между Вашингтон и Анкара

Процесът по доставка на зенитно-ракетните комплекси С-400 от Русия в Турция започна, предаде „Дейли Сабах“, позовавайки се на информация на Министерството на отбраната.

Първата партида от компоненти за системите С-400 „Триумф“ е била доставена във военната база „Мюртед“ (бившата „Акънджъ“), намираща се близо до столицата Анкара. Русия също потвърди, че са били извършени първите доставки. Руски товарен самолет кацна в турската база.

През 2017 година Русия и Турция подписаха споразумение за покупка на четири дивизиони ракети С-400, а стойността на сделката възлиза на $2.5 милиарда. Споразумението между Анкара и Москва предизвика напрежение в НАТО.

Съединените американски щати заплашиха натовските си съюзници от Турция, че ще им наложат санкции заради покупката на руски ракети. Освен това Турция ще бъде извадена от програмата за стелт изтребителите Ф-35. От Анкара обаче посочиха, че няма да спрат доставката на руските ракети. Турция отказа да се подчини на натиска от Вашингтон, заявявайки, че сама може да реши по какъв начин да гарантира националната си сигурност.