​Първата жена премиер поема управлението на страната

Ренета Инджова

Ренета Инджова

На днешния ден през 1994 г. президентът Желю Желев назначава с указ служебно правителство на България. 81-ият кабинет е оглавен от първата жена министър-председател у нас - Ренета Инджова.

Инджова е възпитаник на Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София, където веднага след завършване на висшето си образование остава преподавател по политикономия. В началото на 90-те години е икономически експерт на Съюза на демократичните сили и оглавява Агенцията по приватизация (1992-1994). Живее и работи десет години в САЩ. На 20 март 2012 г. е предложена за председател на Националния статистически институт.

На 17 октомври 1994 г. става първият и единствен жена- премиер, която управлява страната с тримесечен мандат до 26 януари 1995 г. Този служебен кабинет се смята за един от успешните за България след 1989, като приключва работата си с повишен рейтинг. Правителството успява да овладее и спре тенденцията на продължителното обезценяване на лева и макар и минимално, увеличава заплатите и пенсиите, извършва приватизационни сделки на стойност 3 милиарда стари лева.