Парламентът заседава извънредно, взимат спешни мерки заради чумата по животните

Утре оперативният щаб, който да координира борбата с чумата по животните, ще се срещне с председателите на парламентарно представените партии в Народното събрание, за да се изчистят съмненията около случаите със зараза при животните и да се представи пълната картина на ситуацията. Това обяви пред медиите вътрешният министър Валентин Радев след първото заседание на оперативния щаб, в който влиза ръководството на МВР, на БАБХ и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, съобщава dir.bg.

От Народното събрание потвърдиха, че председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Председателския съвет на Народното събрание на 17 юли от 09.00 часа по искане на Оперативния щаб, който координира борбата с чумата по животните. На заседанието ръководствата на всички парламентарни групи ще бъдат информирани във връзка със случаите на чума по животните в страната.

По време на днешното заседание на Оперативния щаб е решено да се вземат още три мерки. Първата е да се отменят в 10-километровата зона, при местата, където има зараза в Странджа, обществени прояви с голямо струпване на хора. Втората е да се засилят проверките за пренос на храни по ГКПП-тата и проверките на автомобилите.

Третата мярка е насочена към МРРБ и АПИ да се почистват ежедневно местата в 10-километровата зона преди граничен контрол, като от щаба не уточниха за кои места става дума.

Министър Радев отбеляза, че е имало пропуски в работата на институциите в комуникацията при справянето със ситуацията. Той коментира, че за първи път тази болест идва в ЕС.

Министър Порожанов коментира, че след оценка на животните ще бъде изплатена компенсация на животновъди и стопани, като тя няма да бъде под 190 лв. Той допълни, че днес следобед изплащането на първи обезщетения ще бъде факт. Порожанов каза още, че мисия на ЕК ще дойде утре у нас, за да провери работата на БАБХ и МЗХ.

Земеделският министър каза още, че над 700 огнища на тази болест по овцете има в Турция. Той заяви, че рискът от тази болест е както за България, така и за ЕС.

Д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ, коментира, че се проучва въпросът как е дошла заразата у нас и потвърди, че тя идва от Турция. Той каза още, че заразеното месо не е опасно за потребителите, но може да повлияе икономически.

Д-р Илиев обяви, че до момента са евтанизирани около 4000 животни, като отбеляза, че в граничните с Турция общини Хасково, Ямбол и Бургас има общо 300 000 животни.

По-рано президентът Румен Радев поиска от властите да дадат отговор защо животновъдите не са били информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им. Според него кабинетът трябва да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи. Държавният глава поставя въпросите защо не са били предприети превантивни мерки като налагане на карантина и наблюдение, както и защо се пренебрегва ваксинирането.