Парамов: Безконтролната приватизация доведе до пропастта между регионите

Политическият рефаншизъм и инфраструктурната позиция на градовете са други причини за тази диспропорция, смята Аркади Шарков

Кольо Парамов

Кольо Парамов

София е близо 5 пъти по-богата от най-бедната област в страната. Все още в страната има региони без достъп до интернет. За последната година работните места, разкрити в Пловдив, са повече от тези в цялата Северна България. Това са изводите на Института за пазарна икономика от последното тяхно проучване, което е и тема за коментара на икономистите Кольо Парамов и Аракади Шарков в студиото на България он Еър.

Фактът, че Институтът за пазарна икономика се обръща сега към този проблем, означава, че започва да има хора, които се питат за края на междинния преход. Ако приватизацията беше достатъчно целенасочена и подкрепена от държавата в цялата си сила, нямаше да има такова занемаряване в някои региони. Но тя беше изключително безконтролна. Няма я държавата, която да се грижи за регионите, категоричен бе Парамов. 

Според него, ако държавата беше обмислила как да разпредели пристанищата във Варна и Бургас, за да използва и пристанището във Видин, Северна България нямаше да е толкова запустяла.

Проблемите е възможно да лежат в приватизацията. От друга страна, липсва конкретна политика в тези региони. Правото всеки регион да определя данъците и отстъпките към инвеститорите си, би дало повече възможност за контрол на регионалната икономика", отбеляза икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Аркади Шарков.

Шарков посочи, че едни от причините за занемаряването на някои региони в страната са политическият реваншизъм срещу тези, които не са подкрепили управляващата партия, както и инфраструктурната позиция на градовете.