Папата "разобличи" националистите: Обвинявате мигрантите за всички злини, защото гоните нечестна печалба

Те водят ксенофобска и расистка политика

Папа Франциск

Папа Франциск

Папа Франциск осъди националистическите лидери, които обвиняват мигрантите за проблемите в държавите им, а те самите подхранват липсата на доверие в обществото, като преследват нечестни печалби и водят ксенофобска и расистка политика, предаде Ройтерс. Светият отец, за когото защитата на мигрантите е важен приоритет, изрази становището си в послание във връзка с отбелязвания на 1 януари от Католическата църква Световен ден на мира. Посланието бе изпратено до държавни глави, правителствени ръководители и международни организации.

Изявлението на Светия отец идва в момент, когато имиграцията е един от най-спорните проблеми в държави като САЩ, Италия, Германия и Унгария, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че папата е влизал в диспут относно правата на мигрантите с президента на САЩ Доналд Тръмп и италианския крайнодесен лидер Матео Салвини.
"Политически обръщения, които са склонни да хвърлят вината за всяко зло на мигрантите и да лишават бедните от от надежда са неприемливи", каза Франциск, без да споменава конкретни държави и политици. 

Папата посочи, че днешните времена са "белязани от климат на недоверие, който се корени в страха от различните и чужденците, или от тревогата за собствената сигурност".
Миналата седмица Светият отец похвали първия Глобален пакт за миграцията, който поставя цели за подобряване на управлението на миграцията. Редица държави, между които САЩ, Италия, Унгария и Полша, обаче не присъстваха на форума в Мароко. 
Папата осъди редица "пороци" на политици, които според него подкопават автентичната демокрация и водят до падение в обществения живот чрез различни форми на поквара.
Сред тези пороци папата открои злоупотребите с държавни средства, нечестните печалби, ксенофобията, расизма, липсата на загриженост за околната среда и плячкосването на природните ресурси.

Франциск предложи 8 критерия за обявяване на политик за блажен, формулирани за пръв път от виетнамския кардинал Франсоа-Ксавие Нгуен Ван Тхуан, като ръководство за поведението на високопоставените държавни служители.
Те, според папата, биха заложили цели, които политиците да си поставят. Сред тях са задълбочено разбиране на ролята им, личен пример за благонадеждност, работа за общото благо и постигане на коренна промяна.