Панов и Цацаров искат среща с премиера, ще му се оплакват

Съдии четат дела в коридор, условията на работа са под санитарния минимум, обясни шефът на спецсъда

Снимка: Правен свят

Снимка: Правен свят

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров ще се срещнат с премиера Бойко Борисов заради сградата на специализираните съдилища и прокуратури на столичната ул. "Черковна" 90, пише "24 часа".

На срещата ще се включат и членовете на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, който е представляващ, и Евгени Диков - председател на комисията по собствеността. Висшите магистрати ще настояват за разговор и с министрите на финансите и правосъдието. Това се реши днес във ВСС, където на изслушване са поканени съдии и прокурори от спецструктурите.

"Съдии четат дела в коридора. Аз пиша мотиви по дела от 17:00 часа до 02:00 през нощта", оплака се шефът на спецсъда Георги Ушев. Той посочи, че положението в спецсъда е отчайващо и съдии прескачат томове дела, за да стигнат до бюрата си. Спецсъдиите заседават в 4 зали.

Колежката му Даниела Росенова, която оглавява апелативния спецсъд, каза, че условията там са под санитарния минимум.

Едно от решенията, което стои на масата във ВСС, е ДКСИ да бъде преместена от сградата на съда и прокуратурата, за да се освободят места за кабинети. Обсъжда се също така и възможност за надстрояване на сгради за съдебни зали.