Паметници на "престъпна организация" и "чужда сила, обявила война на България", смучат бюджета на Варна

В същото време паметникът на жертвите на тоталитарния режим, който е само на стотина метра от кметството, остава забравен

Паметникът на Съветската армия с качулки като руската пънкрок група "Пуси райът" през 2012 г.

Паметникът на Съветската армия с качулки като руската пънкрок група "Пуси райът" през 2012 г.

Паметниците във Варна на една "престъпна организация" и една "чужда сила, обявила война на България" ще продължат да бъдат "художествено осветени" и охранявани със средства от местния и централен бюджет. Това показва справка с тръжните книжа за възлагането на две обществени поръчки, обявени от областната и общинската администрации в града. Цитираните формулировки са от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен и в конкретния случай се отнасят за паметниците на Съветската армия и "борците против фашизма и капитализма" в града.

По 6 хил. лв. на година възнамерява да харчи Областната администрация във Варна за "жива охрана" и видеонаблюдение на Паметника на Съветската армия. Това показва обявление за възлагане на обществена поръчка, на обща стойност 71.2 хил. лв., публикувана на 22 февруари т.г. Останалата част от бюджета на поръчката е предназначен за охраната на сградата на самата Областна администрация на ул. "Преслав" №6 във Варна – 4 хил. лв., както и за още два държавни имота в местността Траката и с. Господиново – съответно 20.4 хил. лв. и 40.8 хил. лв.

В същото време друг тоталитарен паметник – т.нар. Пантеон на борците против фашизма и капитализма в северната част на варненската Морска градина, ще бъде художествено осветяван наред с други градски забележителности по обществена поръчка на обща стойност 91.2 хил. лв. годишно без ДДС.

Над 27 хил. "доброволци"

Паметникът на Съветската армия във Варна е изоставен и опасен от години. Заради огромното количество бетон, излято при строежа му в началото на 70-те години на миналия век, разрушаването му винаги е оценявано като прекалено скъпо, а проектите за превръщането му в сграда с културно предназначение така и остават само на хартия.

Паметникът е построен за 4 години между 1974 и 1979 г., като на него "доброволно" са работили над 27 хил. души. В него са излети повече от 100 хил. тона бетон, но цената на 23-метровата конструкция никога не е била обявявана. За нея могат само да бъдат правени предположения като се има предвид, че средства не са пестени нито за проекта, нито за строежа, нито за поддръжката му до 1989 г. За "вечния огън", горял в разпукан бронзов куб в подножието му, са били изразходвани по 4 бутилки газ на денонощие, а бронзовата врата към залите във вътрешността му е тежала 3.5 тона.

Три цветни качулки

През 2012 г., след като трите участнички в руската група "Пуси райът" бяха осъдени на по две години затвор в трудов лагер заради протестната си "пънк молитва" в московския храм "Христос Спасител", трите женските фигури върху лявото крило на паметника, високи по 11 м осъмнаха с разноцветни качулки, покриващи целите им глави. Те бяха същите като използваните от "Пуси райът" .

Едва година по-късно стана известно, че качулките са били поставени от Пламен Горанов, който на 20 февруари 2013 г. се самозапали по време на протест срещу корупцията в местната власт във Варна.

Сега след сключването на договор за охраната на паметника Областната администрация във Варна ще плати 6 хил. лв. за неговото денонощно видеонаблюдение и всекидневното му обхождане.

Сватбени снимки на "Пантеона"

Друг паметник от тоталитарното минало на България, за който във Варна също се харчат пари, но този път от общинския бюджет, е т.нар. Пантеон. Той е открит на 6 ноември 1959 г. по повод празнуваната тогава и в България годишнина от съветската революция в Русия. Пълното име на "Пантеона" е "Паметник на загиналите борци против фашизма и капитализма от град Варна и Варненски окръг в периода 1923-1944 г.". До 1989 г. на почетен караул пред него бяха принуждавани да стоят средношколци, а младоженците във Варна трябваше да поднасят цветя и да се снимат за спомен пред него като част от сватбения си ритуал.

Сега – 30 години след 1989 г., общинската администрация във Варна продължава да отделя пари от бюджета си за художественото му и архитектурно осветление. Колко точно струва то, не е ясно, тъй като е част от общите разходи, които града отделя за осветлението на всичките си паметници. Тяхната сума е 91.2 хил. лв. годишно без ДДС.

"Достойни за почит", но на тъмно

Разходите, които държавната и местната администрация във Варна правят за двата паметника - на Съветската армия и на "Пантеона" в Морската градина, са трудно защитими и дори влизат в противоречие с гласувания през 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

В неговия Чл.1 е записано, че "Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила (Съветския съюз и Съветската армия, бел. ред.), обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция".

В Чл. 3. на същия закон е записано, че комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен, а Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

На това основание законът постановява, че "всички действия на лица, които през посочения период (1944 г. - 1989 г.) са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит".

В същото време справка в техническите спецификации към обществената поръчка за "Техническа поддръжка на ефектно, архитектурно осветление на територията на Община Варна" показва, че местната администрация не е включила в нея паметника на жертвите на тоталитарния режим у нас, намиращ се на бул."Сливница" само на стотина метра от кметство на града.

("Дневник")

(Заглавието е на Faktor.bg)