Отваряме повече гишета по границата с Турция през лятото

Представители на турските и българските митници са се договорили да бъдат увеличени гишетата за обслужване на пътниците през активния пътнически сезон, предаде bTV по информация на турския заместник-министър на търговията Ръза Туна Турагай. Очаква се трафикът да се засили през втората половина на юни.

През лятото е турските граждани, живеещи в европейските държави, масово се завръщат в Турция, за да прекарат там ваканцията си. По тази причина през този период се образуват големи задръствания по митниците на ГКПП Капъкуле-Капитан Андреево, Хамзабейли-Лесово и Дерекьой-Малко Търново.

Според турската митническа дирекция към средата на юни се очаква около един милион турски гурбетчии да пътуват за Турция, т.е. на ден в южната ни съседка ще влизат по около 1000 автомобила. През уикендите цифрата се увеличава двойно, посочват от турската митница.

"Капъкуле за нас е много важен и е най-големият по суша граничен и митнически пункт. Той се нарежда сред най-натоварените в света. Осигуряването на пътуване през него без излишно чакане е важно както за регулирането на търговския трафик, така и за осигуряване правото на хората да пътуват, да посещават страната си безпроблемно и възможно при най-добри условия", заяви Ръза Туна Турагай.