Отстраненият шеф на "Медицински одит": Към мен се упражнява дискриминационен натиск

Според Златица Петрова тя е жертва на конфликтите в Агенцията

Златица Петрова

Златица Петрова

"Срещу името на агенцията и ръководството се злоупотребява публично и се упражнява дискриминационен натиск". Това обяви в ефира на Нова ТВ отстраненият шеф на "Медицински одит" Златица Петров. По думите й тя е жертва на вътрешни конфликти а Агенцията.

"За служителката, която се явява като потърпевша – тя не е лекар, а икономист, некомпетентно е да коментира медицински случай. Тя е в съдружие с главния секретар, който е подал сигнала", уточни тя и добави, че когато има сигнал за нарушение, се работи с прокуратурата по три направления.

"Протоколът се връчва на лечебното заведение с констатации, след три месеца се задава акт за нарушение, ако има такова нарушение, след това до шест месеца има наказателно постановление. Има много случаи, които падат в съда. За миналата година от 700 проверки има 300 постановления", съобщи Петрова.

Общо 11 смъртни случая в лечебни заведения, включително и на новородени бебета, не са докладвани на прокуратурата от Изпълнителната агенция "Медицински одит". Това показва проверка на Върховната административна прокуратура. До разследването се стигна след сигнал от бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев.

В момента Златица Петрова е временно отстранена от поста, който се заема от Любомир Чепилски.