Отчетено е рязко увеличение на влезлите по суша мигранти в ЕС

Най-популярният маршрут е от Турция до Гърция, по който минали 12 000 души от 1 януари до началото на септември

Около 18 000 нелегални мигранти са се добрали в Европейския съюз по суша тази годината, което е 7 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, предаде АФП, позовавайки се на данни на ООН.

Най-популярният маршрут е от Турция до Гърция, по който минали 12 000 души от 1 януари до началото на септември, обяви Международната организация по миграцията (МОМ).

От останалите 6000 повечето стигнали Европа през Сеута и Мелия – две испански територии в Северно Мароко, където е единствената сухопътна граница на ЕС с Африка.

Ръстът на пристигналите мигранти по суша контрастира с намаляването на хората, опитващи да се доберат до Европа по море. Най-значимата причина са усилията на либийската брегова охрана, която патрулира в Средиземно море, за да блокира корабите с мигранти.

Според МОМ около 74 500 мигранти пристигнали в Европа по море от началото на годината, докато за същия период миналата година са били 129 000.

„Знаем, че когато се блокира един маршрут, друг се отваря“, заяви шефа на мисията на МОМ в Турция Ладо Гвилала, визирайки увеличението на мигрантите по суша.

Макар че ЕС успя рязко да ограничи пристигането на мигранти след пика им през 2015 г., съюзът продължава да е под силен натиск да намали още новопристигнащите.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова тази седмица за създаване на европейски гранични и крайбрежни сили с численост от 10 000 служители до 2020 г. с цел да ограничи миграцията.