Във ВМА откриха последно поколение ядрено-магнитен резонанс

Той е част от технологичното обновяване на лечебното заведение и ще повиши диагностичните възможности

Анатолий Величков, бригаден генерал Венцислав Мутафчийски и ген. Константин Попов

Анатолий Величков, бригаден генерал Венцислав Мутафчийски и ген. Константин Попов

Новият ядрено-магнитен резонанс беше официално открит във ВМА. Тържествен водосвет беше отслужен от Тивериополския епископ Тихон, патриаршески викарий на Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски и Патриарх Български, в присъствието на председателя на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов, зам.-министъра на отбраната Анатолий Величков, бригаден генерал Венцислав Мутафчийски и други официални гости. 

Зам.-министър Величков подчерта, че ВМА е институция и чрез постоянното обновяване на апаратурата държавата ще продължава да я подкрепя. Новият висок клас магнитно-резонансен томограф позволява извършването на специализирани изследвания на простата. които дават информация за нейната анатомична структура, както и за отклоненията от нормалната й функция.

Системата дава възможност за повишаване успеваемостта в диагностицирането на карцином на простата в ранните етапи на заболяването при все още малки лезии. Магнитнорезонансният апарат ще повиши диагностичните възможности на Клиниката по образна диагностика на ВМА, осигурявайки получаването на висококачествени образи при целотелесни изследвания, специализирани изследвания на главен и гръбначен мозък, опорно-двигателния апарат. коремни органи и др.