Откриха метод за "редактиране" не човешката памет

По този начин учените се опитват да преборят депресиите, които са бич за съвременното общество

Негативните спомени, свързани с различни травматични събития, могат да бъдат отстранени от паметта като част от лечението на психологическа травма. Вместо тях, в мозъка могат да бъдат "инсталирани" положителни спомени - по този начин учените предлагат да се преборят с депресията, която е бич за съвременното общество, пише РИА "Новости".

В края на 2018 г. учени от Испания провеждат интересно проучване, в което откриват как веществата, които обикновено се използват за анестезия, засягат мозъка и паметта. Експериментите върху доброволци, които са получили лекарството Пропофол, показват, че веществото може да изтрива негативните спомени.

Според учените, при правилна употреба веществото може да се използва за лечение на пост-травматичен стрес - болест, характерна за хора, които са преживели травматично преживяване.

В Япония пък са се провели експерименти с лазерна корекция на спомените в продължение на пет години. Експерименти върху гризачи разкриват, че с помощта на лазер, могат да се изключат мозъчните клетки, отговорни за образуването на дългосрочна памет, свързана със стреса или страха. Така запомнянето на негативните преживявания би могло да стане невъзможно.

В Съединените щати междувременно се провеждат експерименти за въвеждане на приятни спомени в мозъка - предполага се, че дори най-тежките депресивни разстройства могат да бъдат лекувани по този начин.

Основният проблем пред започването на експерименти за изтриване и "инсталиране" на спомени при хората обаче е етичен, споделят учените.

(източник: Дир.бг)