Откриха мъртъв топ готвача Антъни Бурдейн

Една от версиите за смъртта на ТВ знаменитост е самоубийство

Антъни Бурдейн

Антъни Бурдейн

Топ готвачът и американска телевизионна звезда Антъни Бурдейн беше открит мъртъв в хотелската си стая. Подозира се, че 61-годишният Борден се е самоубил, съобщава Си Ен Ен.

"С огромна тъга потвърждаваме смъртта на нашия колега и приятел Антъни Бурдейн", се казва в изявление на медията.

Бурдейн се е намирал в Страсбург на снимки за предаването си "Parts Unknown".  Намерил го е колегата му Ерик Рипърт.

Шеф готвачът водеше свое предаване по телевизията. Бурдейн е известен още като автор на кулинарни бестселъри, освен това пише и художествена литература, която се продаваше добре, напомня Би Би Си, цитирана от КлубZ.

Ето какво се казва в изявлението на Си Ен Ен за смъртта телевизионната знаменитост: 

"Любовта му към големите приключения, новите приятели, хубавата храна и напитки, както и забележителните истории от цял свят, го направиха уникален разказвач. Неговите таланти не спряха да ни удивляват, той ще ни липсва много".

Бурдейн е от френски произход. Посещава Vassar College за две години и се отказва, но по-късно завършва Culinary Institute of America в Ню Йорк през 1978 г. По това време работи в няколко ресторанти като Supper Club, One Fifth Avenue и Sullivan’s. 

Редовно сътрудничи на списания и вестници и статиите му за кулинарните тайни се появяват на страниците на „Таймс“,„Face“, „Scotland on Sunday“ и „Food Arts“. Статията му „Не яжте, преди да прочетете това“, публикувана в „The New Yorker“, става невероятно популярна и като нейно естествено продължение през 2000 г. се ражда автобиографичният роман „Поверително от кухнята“. Превръща се в световен бестселър. В нея Бурдейн описва момента, в който пламва любовта му към храната – опитвайки за първи път стрида направо от рибарска лодка в Южна Франция.

Успехът води до телевизионната поредица „A Cook`s Tour“, която бива продуцирана през 2002 г. от телевизионния канал Food Network. В 22 епизода Бурдейн представя пътуванията си из различни държави по света в търсене на перфектното ястие. Едноименната книга, написана след края на пътешествието му, става отново изключително популярна и стига до върховете на американските и британски класации. Кулинарните му книги с рецепти също имат голям успех сред професионалистите и любителите.

През 2005 г. стартира и новата телевизионна поредица на Бурдейн „Антъни Бурдейн: Без задръжки“, на която Бурдейн е водещ и в същото време готви, понякога странни вкусотии като препечен ректум от африкански глиган. Сериите стават хит сред зрителите на Travel Channel. В края на 2011 г. се появява и поредната му телевизионна изява – „The Layover“.

От 1998 г. до днес Антъни Бурдейн е главен готвач на „Brasserie Les Halles“ в Манхатън, като през годините ресторантите стават пет.

Бурдейн има издадени два криминални романа – „Gone Bamboo“ (1997) и „Bone in the Throat“ (1995).

Той е известен и със скандалния си личен живот, както и с остроумно-циничния си език, а от друга страна е един от добрите примери на преодоляване на зависимоста към хероин и кокаин.